Juncker javaslata: legyen Nagyszeben a Brexit utáni EU-csúcs helyszíne

Az Európai Bizottság elnöke szerdán azt javasolta, hogy legyen Nagyszeben a Brexit után egy nappal, azaz 2019. március 30-án tartandó EU-csúcstalálkozó helyszíne - jelenti a Reuters hírügynökség.

Ezt Jean-Claude Juncker az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jelentette be. A bejelentés előzménye, hogy a brit parlament alsóháza keddre virradóra, többórás vita után, második olvasatban is elfogadta az úgynevezett EU-visszavonási törvényt. A jogszabályt 326 képviselő támogatta, 290-en ellene szavaztak. 

Ha a kiválási tárgyalások a megszabott rend szerint haladnak, a jelenlegi állás szerint 2019. március 29-én, azaz a román EU-elnökség idején szűnik meg a brit EU-tagság. A 2019. március 30-án, Nagyszebenben tartandó csúcstalálkozó lenne az első a 27 tagállamos formátumban. A 12 éve EU-tag Románia 2019. január 1-jétől veszi át hat hónapra az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. 

Klaus Johannis államfő szerdán üdvözölte az EB elnökének javaslatát. "Románia különösképpen értékeli az Európai Unió egységére és az európai projekt megerősítésére vonatkozó üzenetet, amelyet az Európai Parlamentben tartott beszédében fogalmazott meg ma az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker" - olvasható az elnöki hivatal közleményében. Ebben az  államfő arról biztosítja Junckert, Románia az elkövetkezőkben is stratégiai célkitűzésének tekinti az európai projekt megerősítését. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?