Semjén Zsolt már a kezdetektől kitűzte a székely lobogót

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős magyar miniszterelnök-helyettes arra biztatta kedden az önkormányzatokat és az egyes intézményeket, hogy tűzzék ki épületeikre a székely zászlót szolidaritásuk jelképeként.

Semjén Zsolt a főváros VII. kerületében rendezett ezredik állampolgársági eskütételen azt mondta: ez kifejezi a Székelyföld melletti szolidaritást és az egységes magyarság hitvallását.

semjenMegjegyezte: hivatali szobájában a kezdetektől fogva ott van a székely zászló is a magyar nemzeti lobogó mellett.

A kormányfő kereszténydemokrata helyettese külön megköszönte Erzsébetváros "nemzethűségét", az állampolgársági eskütétel intézését. Nemzettársakból honfitársak lettek a most esküt tevők - emelte ki az ünnepségen.

Semjén Zsolt rámutatott: a Kárpát-medence, a diaszpóra és az anyaország magyarsága ugyanakkor együtt jelenti az egyetemes magyar nemzetet - fogalmazott.

Hozzátette: ennek a történelmi ténynek a következtében a magyar Országgyűlés múlhatatlan feladata és kötelessége volt, hogy a nemzetet közjogi értelemben is egyesítse, folytatva Szent István országépítő nagy művét. Azt mondta: a politikában sok minden változhat, de a nemzetegyesítés valóban történelem, ezt nem lehet visszacsinálni. Ami most történik, az kicsiben ugyan, de a magyar történelem legfontosabb pillanataihoz tartozik, és a magyar történelem aranylapjaira kerül fel - emelte ki.

Semjén Zsolt jelezte, hogy az állampolgársági kérelmek száma a négyszázezer felé közelít, és a ciklus végére elérik a félmillió új magyar állampolgárt.img 3558 kezilabda karpat meditop foto-henning janos

A főváros VII. kerületében az ezredik állampolgársági okmányt az erdélyi származású óvodás kislány, Róka Stefánia vehette át. Külön köszöntötték a 19 eskütevő között az erdélyi Miklósvárról érkező Csiki Gyulát, aki 89 évesen visszahonosítási eljárásban lett ismét magyar állampolgár. Az új állampolgárok közül egy Délvidékről, három Kárpátaljáról, 15 Erdélyből érkezett.

Vattamány Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester azt hangsúlyozta, hogy a magyar nép befogadó nemzet. A magyar nemzeti múlt ismerete és megbecsülése kulcs a boldogabb jövőhöz, ezért soha ne feledjék szülőföldjüket sem - fordult az esküt tevőkhöz, és azt kérte, ne feledjék, hogy az állampolgárság felelősségvállalás is.

Kimaradt?