Erdő Péter bíboros lehet az első magyar pápa

Az európai bíborosok közül Erdő Péter számít a pápaválasztás favoritjának, írja az Italian Insider a pápa környezetére hivatkozó beszámolójában. "Eddig senki sem gondolt erre, de Erdő bíboros határozott favoritnak tűnik az európai jelöltek között" - nyilatkozta egy jólinformált forrásuk.8272665 nagy

A lap kiemeli, hogy hatvan évével Erdő hosszú ideig pápa lehetne, ezzel stabilizálhatná a pápai hivatalt, amit megrázott XVI. Benedek váratlan bejelentése február végi visszavonulásáról. Arról is írnak, hogy II. János Pál pápának kifejezett óhaja volt, hogy a pápai trónra a jövőben is európaiakat válasszanak, megőrizve ezzel akatolikus egyház európai vezető szerepét.

Erdő az európai püspöki konferencia vezetője. 1975-ben avatták pappá, 1977-80 között Rómában tanult. Ezután kánonjogot tanított Esztergomban és külföldi egyetemeken vendégprofeszorkodott. 1986-tól a magyar püspöki konferencia kánonjogi bizottságának titkára, 1999-től a konferencia elnöke. Bíborossá még II. János Pál nevezte ki 2003-ban, így 2005-ben részt vett a XVI. Benedeket megválasztó konklávén.

Az olasz lap értesüléseivel szemben a magyar katolikus körök nem számítanak Erdő megválasztására. Ennek egyik oka Malakiás proféciája, amely szerint az utolsó pápa II. Péter lesz, utána jön a végítélet.

Kimaradt?