Merkel: van esély a menekültek szolidáris elosztására

A német kancellár a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című lapban megjelent interjúban az Európai Bíróság kvótaperben hozott ítéletéről szólva kiemelte: „nagyon üdvözlöm a bíróság döntését”.

A tagállamok nagy többsége nem perelt a menekültek elosztása miatt, és nem az az álláspontja, hogy soha nem akar befogadni egyetlen menekültet sem. Ezért „látok esélyt arra, hogy a nem nagyon távoli jövőben eljutunk a menekültek szolidáris elosztásáig, ha kitartóan dolgozunk és figyelembe vesszük valamennyi tagország egyéni adottságait és eltérő gazdasági erejét” – mondta a kereszténydemokrata (CDU) politikus.

Meg kell követelni a belső szolidaritást

Valószínűleg jobban ki lehet alakítani egy elosztási mechanizmust, ha „a menekült- és a migrációs politika minden további eleme stabil”, vagyis ha eredményes a menekülésre késztető okok megszüntetéséért folytatott küzdelem, hatékony az uniós külső határok védelme, az EU fejlesztési partnerségi kapcsolatot alakít ki Afrikával és sikerül messzemenően felszámolni az embercsempészetet.

Ebben az esetben „eloszlik a bizalmatlanság a rendezett, legális migrációval szemben”. Azonban „legkésőbb ekkor meg kell követelni a belső szolidaritást az Európai Unióban”, mert ha a migráció ügyében nincs szolidaritás, akkor más területeken sem lesz, ami „keserű” következményekkel járna a tagországok közötti összetartást illetően – mondta a német kancellár.

Arra a felvetésre, hogy vannak eltérések Magyarország és Szlovákia álláspontja között, azt mondta: „valóban látok árnyalatokat és eltéréseket a visegrádi országoknál; főleg Szlovákia, de Csehország is rugalmasabb, ezért ésszerű minden kormánnyal külön tárgyalni”.

A megoldás „alapmintája” az EU-Törökország menekültügyi megállapodás

Az észak-afrikai Líbiából a Földközi-tengeren át Olaszországba vezető migrációs útvonal ügyéről elmondta, hogy a megoldás „alapmintája” az EU-Törökország menekültügyi megállapodás, amelyet azonban nem lehet egy az egyben a líbiai helyzetre alkalmazni, mert gyenge a helyi kormány.

Ezért törekedni kell megerősítésére, és a parti őrség fejlesztése révén arra, hogy meg tudja védeni tengeri határát, és gondoskodni kell arról, hogy a nemzetközi segélyszervezetek közreműködésével javuljon a menekülttáborokban élők helyzete.
Természetesen a legjobb az lenne, ha az emberek nem is indulnának el Líbia felé a Szahara sivatagon keresztül, ezért együtt kell működni az olyan tranzitországokkal, mint Niger, és a Szahara túlsó oldalán fekvő származási országokkal.

Az ugyanis biztos, hogy csökkenteni kell az életszínvonalbeli különbségeket, különben „érthető módon” mindig lesznek zavargások és menekülthullámok – mondta Angela Merkel a migráció mellett egy sor más témára is kitekintő terjedelmes interjúban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?