Charlottesville: Trump ezúttal a sajtót hibáztatta

Az amerikai elnök korábban a tüntetőket és ellentüntetőket egyaránt okolta a véres összecsapásokká fajuló és halottat is követelő charlottesville-i erőszakért. A Phoenixben rendezett keddi nagygyűlésen viszont már a sajtót hibáztatta, amiért szerinte félremagyarázták a szavait az ügyben. "Nagyon tisztességtelennek" nevezte a médiát, és erre a hallgatóság hangosan fújolt.

Megnevezte a The New York Times és a The Washington Post című lapokat, valamint a CNN hírtelevíziót. A médiát tette felelőssé az elnök az országban tapasztalható megosztottságért is, és szerinte a sajtó táplálja a megosztottságot. "Megpróbálják letagadni történelmünket és örökségünket" – állította. Hozzátette, hogy a médiamunkások "tényleg tisztességtelen emberek, rossz emberek".

Az elnököt a phoenixi kongresszusi központ előtt tüntetők várták, az épületben ugyanakkor híveinek  tapsa és éljenzése fogadta. Donald Trump láthatóan élvezte a műsort, színpadiasan, lassan sétált az emelvényre, és közben hangosan ismételgette: "Micsoda tömeg!"

Beszédében mondott olyant is, hogy „valamennyien egy jobb jövőről álmodunk. Amikor közösségünk valamelyik tagját megsebzik, mindannyiunkat sebeznek meg, amikor Amerika egyik felét megbántják, valamennyien megbántódunk, s ha egy amerikait igazságtalanság ér, akkor egész Amerika együtt szenved, mind egyek vagyunk".

Míg az elnök beszélt, a kongresszusi központ előtt tüntetők azt skandálták: "Nemet Trumpra, nemet a Ku Klux Klanra, nemet a fasiszta Egyesült Államokra!". Velük szemben sorakoztak fel a Trump mellett tüntetők is, akik "Építsük meg a falat!" és "Tegyük Amerikát ismét naggyá!" feliratú táblákat emeltek a magasba. A tüntetés ezúttal sem volt békés: a Trump-ellenes protestálók köveket és üvegeket hajigáltak, és végül a rendőrségnek kellett szétoszlatnia őket.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?