Bajnai Gordon: létre kell hozni a remény koalícióját!

Az Együtt 2014 választói mozgalom társalapítói szombaton megerősítették, hogy hamarosan pártot alapítanak. Bajnai Gordon volt miniszterelnök azt mondta: az Orbán-kormány a reménytelenség kormánya, amellyel szemben létre kell hozni „a remény koalícióját".

A Haza és Haladás Egyesület elnöke az Együtt 2014 kormányzásértékelő rendezvényén a budapesti Millenáris parkban úgy fogalmazott: a jelenlegi kormány 2010-ben reményt kínált, de reménytelenséget hozott, százezrek hagyták el miatta az országot, és milliók nem tudnak boldogulni miatta. Nekik mind vissza kell adni a reményt, azt üzenve: „gyere haza, maradj itthon, van itt jövőd!" - jelentette ki.

bajnaiBajnai Gordon azt mondta: az a feladatuk, hogy felépítsék és győzelemre vigyék a remény koalícióját. Szerinte Magyarországnak kormányváltásra, korszakváltásra és jó kormányzásra van szüksége.

Az MSZP-nek azonban nincs elég szavazója a kormányváltáshoz, nincs elég hitele a korszakváltáshoz és nincs elég szakértelme a kormányzáshoz, „mindegyikből van neki sok, de egyikből sincs elég" - közölte. Elismerte, hogy a szocialista párt eltökélt abban, hogy megújuljon, ám szerinte még mindig sok olyan terhet cipel magával, amely szavazók tömegét tartja távol, és milliónyi olyan ember van, aki kormányváltást akar, de nem szavazna az MSZP-re.

A volt miniszterelnök azt mondta: az Együtt 2014 „az út a kormányváltáshoz, a magyar politika korszakváltásához és a jó kormányzáshoz", ezért alakulnak párttá. Hozzátette: március 15-éig alkalmassá teszik az Együtt 2014 szervezetét arra, hogy bevonjanak mindenkit, aki támogatni akarja őket „munkával, szakértelemmel, pénzzel, szavazattal".

„Sokan leszünk és jobbak leszünk, mint a régi politika képviselői" – hangoztatta. Bajnai Gordon arról is beszélt, hogy a kormányoldal eddig kétszázmillió forintot fordított arra, hogy hazug állításokkal, plakátkampánnyal lejárassa őt. „Ha Orbán Viktor engem tekint kihívójának, tart tőlem, megértem, adok rá okot, megígérem" - mondta, megismételve, hogy vitára hívja ki a miniszterelnököt azért, hogy szembesítse annak a Magyarországnak a véleményével, amelyet nem ismer.

bajnai hallgatosagaKitért arra is, elfogadja, hogy technokratának nevezik, ha ez azt jelenti, hisz a tényekben, a szakértelemben, abban, hogy a tettek fontosabbak a szavaknál. De - folytatta - hisz abban is, hogy Magyarország gyarapodhat, ezért tért vissza a politikába tavaly október 23-án.

Bajnai Gordon elmondta, tisztában van felelősségével, ezért nem enged céljaiból: a kormányváltásból, abból, hogy egyetlen nagy erővé szervezze „a rezsim károsultjait", és abból, hogy elkészítsék a jó kormányzás programját.

„Ha erős lesz az Együtt 2014, erős lesz az ellenzéki összefogás is, ezért dolgozom" - mondta. Beszédét - amelyet többször szakított meg taps - azzal a kéréssel zárta, hogy minél többen csatlakozzanak „a remény koalíciójához".

Egymillió szavazatra van szükség

A volt miniszterelnök előtt az Együtt 2014 másik két társalapítója szólalt föl. Juhász Péter, a Milla Egyesület elnöke azt mondta: egymillió új szavazatra van szükség ahhoz, hogy az ellenzék leválthassa az Orbán-kormányt 2014-ben.

Kiemelte, a választási győzelemhez elengedhetetlen az ellenzék összefogása, ezért céljuk, hogy a 106 egyéni választókerület mindegyikében csak egy demokratikus ellenzéki jelölt induljon a Fidesz és a Jobbik politikusai ellen.

Bírálta ugyanakkor az MSZP-t, amiért vezetni akarja az összefogást, és egyes politikusai arról beszélnek, hogy a szocialisták egyedül is nyerhetnek. „Ennél több alázatra lesz szükség" - jelentette ki Juhász Péter, mondván, hogy az MSZP és a mögötte álló baloldali szavazótábor egyedül nem elég a kormányváltáshoz.

A Milla céljairól azt mondta, új értelmet akartak adni a civil szónak, hogy az ne a laikussal, hanem az aktív, öntudatos polgárral legyen egyenlő. Megerősítette, hogy március 15-én szokás szerint nagygyűlést rendeznek.

bajnai integetKónya Péter, a Magyar Szolidaritás Mozgalom elnöke követeléseiket ismertette: a munkavállalói jogok bővítését, többkulcsos személyijövedelemadó-rendszer bevezetését, a minimálbér és a közmunkabér emelését, a munkanélküli-segély időtartamának növelését a jelenlegi háromról legalább hat, de inkább kilenc hónapra, és hogy senkit se lehessen indoklás nélkül elbocsátani. Emellett anyagi és erkölcsi rehabilitációt ígért a korábbi rendvédelmi dolgozóknak.

Kónya Péter ugyanakkor hangsúlyozta, hogy e célokat csak akkor érhetik el, ha az Együtt 2014 másik két alapítószervezetével közösen választási pártot hoznak létre. Azt mondta: ez hamarosan, még azelőtt megtörténik, hogy „elhervadnának a hóvirágok".

Közel kétezer résztvevő

Az Együtt 2014 kormányzásértékelőjén a szervezők tájékoztatása szerint 1800 szimpatizáns vett részt, egy részük e-mailben jelentkezett, másokat telefonon toboroztak. Az érkezők egyébként azzal szembesültek, hogy a Millenáris park területén több, BajnaiGordont Gyurcsány Ferenccel közösen ábrázoló plakát is látható, fényképük alatt pedig az Együtt tették tönkre az országot felirat.

A rendezvényen több korábbi SZDSZ-es politikus - például Kuncze Gábor, Gulyás József, Mécs Imre, Lakos Imre -, Bozóki András, a Gyurcsány-kormány kulturális minisztere és Draskovics Tibor korábbi pénzügy- és igazságügy-miniszter is ott volt. Megjelent Heller Ágnes filozófus és Bródy János énekes, zeneszerző-szövegíró.

A közönségben ott volt Szabó Tímea és Szabó Rebeka, akik a közelmúltban kiléptek az LMP-ből, és társaikkal együtt Párbeszéd Magyarországért néven új pártot alapítottak. Bajnai Gordon őket külön is köszöntette.

Kimaradt?