Sorozatban dőlnek meg a hőmérsékleti rekordok a térségünkben

Napról napra melegebb van a Nyugat-Balkánon, egymás után dőlnek meg a hőségrekordok a térségben.

Szerbiában szerdán volt az idei évben a legmelegebb, Belgrádban 17 órakor 39 Celsius-fokot mértek, míg a horvátországi Splitben 42,3 fok volt, ami a valaha mért harmadik legmagasabb hőmérséklet az Adria-parti országban. 

Csütörtöktől Szerbia teljes területére a legmagasabb fokú, vörös riasztást adtak ki, a hőmérséklet ugyanis mindenhol meghaladja a 38 Celsius-fokot, és több helyen, például a szerb fővárosban, a hajnali órákban sem csökken 27 fok alá a hőmérséklet. Az országos meteorológiai szolgálat tájékoztatása szerint az extrém magas hőmérséklet egészségügyi gondokat, fejfájást, szédülést, szapora szívverést és rosszullétet okozhat, emellett a közlekedést is veszélyezteti, valamint gondok akadhatnak az áramellátásban, és könnyen erdőtüzek törhetnek ki. 

Az előrejelzések szerint a hét végén tovább emelkedik a hőmérséklet, és megdőlhet a 2007-es melegrekord. Tíz évvel ezelőtt, július 24-én 43,6 fokot mértek az országban. 

A nyár legmelegebb hőhulláma akár további tíz napig is eltarthat - közölte a meteorológiai szolgálat, és ezzel újabb rekord dőlhet meg. 2012-ben 12 egymást követő napon volt 35 Celsius-fok felett a hőmérséklet, ám a mostani hőhullám ennél hosszabb lehet. 

Horvátországban nemcsak Splitben dőlt meg a melegrekord a szerdai 42,3 Celsius-fokkal. Zárában 39,7 fok volt, ami 0,7 fokkal melegebb a két évvel ezelőtti helyi rekordnál, míg a Plitvicei-tavaknál 37,9 fokot mértek, ami szintén rekordmagasnak számít a térségben. Horvátországban a legmelegebb 1981. augusztus 4-én volt, akkor a Dubrovnik melletti Plocéban 42,8 Celsius-fokot mutattak a hőmérők. Igazi felfrissülést a héten az éjszakák sem hoznak, a hőmérséglet ugyanis éjjel sem csökken 20 fok alá. 

Országos rekord dőlt meg csütörtök hajnalban Budapesten. Csütörtökre virradóra az országos napi hajnali melegrekord is megdőlt Budapesten: 25,1 fokot mértek - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján. Kifejtették: a forró nappalt követően hajnalra nagy területen nem csökkent 20 Celsius-fok alá a hőmérséklet. A legmelegebb ezúttal is a fővárosban volt - tették hozzá. A János-hegyen a leghidegebb órában is 25,1 fokot mértek, így ez lett az új augusztus 3-ai minimumhőmérsékleti rekord. Ez több mint 1 fokkal magasabb a Miskolcon 1905-ben és a Szeged belterületén 2009-ben mért 23,8 fokos hajnali rekordnál - írták. Az előrejelzés szerint napközben túlnyomóan derült, napos idő várható, csapadék nem valószínű. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, de eleinte északnyugaton időnként megélénkül a délnyugati szél. A hőmérséklet délután 34 és 39, késő este 23 és 31 fok között valószínű. A tartós hőség veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat Budapestre és kilenc megyére adta ki a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetését.  A jelenlegi előrejelzések szerint viszont a hétvégén tovább erősödik a kánikula.

A trópusinak nevezett hőmérséklet Bosznia-Hercegovinát sem kerülte el, az ország nagy részén szintén a legmagasabb fokú hőségriadót rendelték el, egyes helyeken akár 42 fok is lehet. Az egészségügyi minisztérium arra szólította fel az állampolgárokat, hogy minél kevesebb időt töltsenek a szabadban, és fogyasszanak minél több folyadékot.

A térség meteorológiai szolgálatainak egyike sem közölt konkrét adatokat arról, mikor várható jelentős enyhülés a régióban.

Kapcsolódók

Kimaradt?