Putyinék aggodalma: nukleáris fegyverek érkeznek Romániába

A deveselui bázisra telepített amerikai elfogórakéta-ütegek egy egyszerű szoftvermódosítással Tomahawk cirkálórakéta kilövésére is alkalmasak, és ezekre nukleáris töltet is szerelhető – jelentette ki Oroszország bukaresti nagykövete.

Valerij Kuzmin a védelmi minisztériumnak azt a bejelentését kommentálta csütörtök este a Realitatea TV-nek, hogy Románia Patriot légvédelmi rakétákat vásárol az Egyesült Államoktól. Kijelentette: nem érti, mi szüksége van Bukarestnek erre a lépésre.

„Mit kell megvédeniük ezeknek a rakétáknak? Hivatalosan bejelenthetem, hogy Oroszország nem jelent fenyegetést Románia számára. Valójában ezek a fegyverek idegen katonai erők, elsősorban a rakétapajzs Deveselura telepített elemeinek védelmét szolgálják. Ez az Orosz Föderáció álláspontja” – mondta a diplomata.

A nagykövet hangsúlyozta, hogy a deveselui amerikai katonai bázis kockázati tényező Moszkva számára. „Vlagyimir Putyin elnök ezt már elmagyarázta. Katonai forrásokból tudjuk: elegendő egy szoftvermódosítás ahhoz, hogy amerikai elfogórakéta-ütegek Tomahawk cirkálórakéta kilövésére is alkalmasak legyenek, és ezekre nukleáris töltet is szerelhető. Ez olyan kockázatot jelent számunkra, amelyet – tetszik, nem tetszik – nem tudunk figyelmen kívül hagyni” – fogalmazott Valerij Kuzmin. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?