Szanyi nem hisz az erdélyi magyarok elkötelezettségében

Szanyi Tibort MSZP-s képviselő szerint az állampolgárság egy nemzethez való tartozást is kifejez, és ha valaki kettős állampolgár, akkor két nemzethez tartozik, „Ha valaki annyira magyarnak érzi magát, akkor adja vissza a román állampolgárságát, ettől még élhet ott, ahol eddig, az Európai Unióban vagyunk" – fogalmazott a magyar ellenzéki honatya az ATV televízióban.51008 szanyitibor

Szanyit „felháborítja a képmutatás", ami az erdélyi magyarok "lerománozását" illeti. A magyar országgyűlési képviselő szerdán románnak nevezte a Gyulán szervezett Békemenet erdélyi résztvevőit.

"Próbálja meg ön egy ázsiai származású amerikai állampolgárnak azt mondani, hogy kínai. Ki fogja kérni magának, mert ő amerikai" - mondta Szanyi a riporternek, aki "nem szerencsésnek" nevezte a képviselő korábbi kijelentéseit, különösen annak fényében, hogy "Mesterházy Attila MSZP-elnök nem győz bocsánatot kérni 2004. december 5-ért".

Szanyi szerint "az annyira már nincs rendben", hogy valaki Orbán Viktor mellett tüntetni menjen át Gyulára, mert az erdélyi látogatásukkor az erdélyi magyarok "nagyon erősen kifejezték abbéli véleményüket, hogy márpedig az anyaországiak ne szóljanak bele a dolgaikba", a kölcsönösség alapján pedig elvárná, hogy akkor az erdélyi magyarok se szóljanak bele az anyaország dolgaiba.

Kimaradt?