Külügyminiszter a németországi törököknek: „Önök hozzánk tartoznak!”

A Berlin és Ankara között egyre feszültebbé válóviszony ellenére megbecsüléséről biztosította a Németországban élő törököket Sigmar Gabriel külügyminiszter a Bild című német lap szombati lapszámában megjelent nyílt levélben.

A Berlin és Ankara kapcsolatában bejelentett irányváltás nem a Törökországban élő emberek és nem is a Németországban élő török gyökerekkel rendelkező személyek ellen irányul – hangsúlyozta a német és török nyelven egyaránt nyilvánosságra hozott dokumentumban Gabriel.„Ebből a szempontból közömbös,  mennyire  feszültek a politikai kapcsolatok Törökország és Németország között. Számunkra egyértelmű, hogy Önök, németországi török származású emberek, hozzánk tartoznak, akár van német útlevelük, akár nincs” – szögezte le Gabriel. Az országban élő törökök száma meghaladja a hárommilliót.

A tárcavezető a Törökországban fogva tartott  Peter Steudtner német jogvédő és öt társa ügyében ismételten kiemelte: Berlin nem fogja tétlenül nézni állampolgárai letartóztatását. „Meg kell védenünk  őket”  - jelentette ki.

Sigmar Gabriel a német-török kormányzati viszony romlása miatt csütörtökön irányváltást jelentett be a kapcsolatokban. A német külügyminisztérium az új politika keretében figyelmeztette a Törökországba utazó németeket, hogy bárkit bármikor önkényesen megfoszthatnak szabadságától, ezért fokozott óvatosságra van szükség.

Bejelentette továbbá, hogy elhatározták a törökországi beruházásokhoz nyújtott állami garanciavállalások felülvizsgálatát. Hasonló utalást tett a Törökországnak szánt úgynevezett uniós előcsatlakozási támogatásokkal összefüggésben is.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?