Így reagált a magyarországi ellenzék Orbán tusványosi beszédére

Sorra reagáltak a magyarországi ellenzéki pártok politikusai Orbán Viktor tusványosi beszédére. Az LMP szerint a Fidesz-kormányzás alatt rosszul járt a magyar emberek többsége, a DK szerint megtörténhet, hogy Orbán mégis ki akarja vezetni az országot az európai közösségből, az MSZP szerint Magyarország történelmi léptékű kivándorlással néz szembe.

Amint arról beszámoltunk, a magyar kormányfő szombaton, a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban tartott előadásában a „Soros-maffia” elleni küzdelemről, az erős nemzet ismérveiről, a jövő évi magyarországi választások tétjéről értekezett. 

LMP: a Fidesz nem Európa jövője, hanem Magyarország múltja

Szél Bernadett, az LMP társelnöke szerint a Fidesz nem Európa jövője, hanem Magyarország múltja; kormányzása alatt rosszul járt a magyar emberek többsége. A Fidesz kormányzása alatt „nőtt Magyarország kiszolgáltatottsága, megroggyant hagyományos, stabil nemzetközi kapcsolatrendszere és a magyar emberek túlnyomó többsége rosszul járt”, írta az ellenzéki politikus az MTI-hez eljuttatott közleményében. Úgy fogalmazott, Orbán Viktor legkevésbé sem a jövő: a Fidesz és a rendszerváltás óta hivatalban lévő kormányok a múlt részei, nincs rájuk szüksége a megújuló Magyarországnak.

DK: Orbán elveszítette kapcsolatát a magyar valósággal

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint Orbán Viktor miniszterelnök teljesen elvesztette kapcsolatát a magyar valósággal, és rabja lett a saját propagandájának. Nagy-Huszein Tibor, a párt alelnöke szerint semmit nem lehetett megtudni a beszédből arról, hogy mik az ország valós problémái, hogy miért megy tönkre az egészségügy és az oktatás, hogy miért Magyarországon az egyik legalacsonyabb a fizetés az unióban. Ehelyett Orbán Viktor összeesküvés-elméleteket mondott az unióval kapcsolatban, és olyan szövetségekről beszélt, amelyek az unióval ellentétesek, így felmerülhet, hogy mégis ki akarja vezetni az országot az európai közösségből.Orbán Viktor szerint nem erős ország az, amelyik nem a saját pénzéből él, ehhez képest az Orbán-kormány „egy buszmegállót sem” épített az unió pénze nélkül, fűzte hozzá Nagy-Huszein budapesti sajtótájékoztatóján. A politikus hangsúlyozta: az országnak 2018-ban két választási lehetősége lesz: Orbán Viktor vagy az Európai Unió.

MSZP: jövőre Orbánra vagy Európára szavazhatnak a magyarok

Hasonló vélemény fogalmazott meg Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje, aki szerint a 2018-as választások tétje az, hogy Orbán Viktorra vagy Európára szavaznak-e a magyarok. A szocialista politikus szerint a jövőre esedékes országgyűlési választás tétje az is, hogy az emberek egy leszakadó, igazságtalan Magyarországra vagy egy egyenlőségre és igazságos épülő jövőre szavaznak.Orbán Viktor célja, hogy szembeállítsa Magyarországot és a magyarokat Európával, ehhez felhasználva a visegrádi négyeket is - fejtette ki Botka László, hozzátéve, sikeres Európa nélkül nincsen sikeres Magyarország sem. Kiemelte, a baloldal szerint is meg kell védeni Magyarországot, amelynek legfőbb problémája a történelmi léptékű kivándorlás, amiért szerinte Orbán Viktor politikája felelős. A magyar történelem egyik legnagyobb exodusa elé nézünk, ha nem sikerül változtatni a Fidesz-KDNP csupán a vagyonosoknak, jómódúaknak kedvező gazdaságpolitikáját – írta közleményében Botka László.

Kapcsolódók

Kimaradt?