Németh: diplomáciai lépéseket teszünk székelyzászló-ügyben

Csütörtökön Magyarország diplomáciai lépéseket tesz a székelyzászló-ügyben, a magyar kormány párbeszéd útján keresi a megoldást a helyzetre - mondta Németh Zsolt, a magyar külügyminisztérium politikai államtitkára a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.   nemeth zsolt

A politikus a konkrét lépéseket firtató kérdésre azt mondta, azok a nap folyamán ki fognak derülni. Németh Zsolt a műsorban elmondta azt is, hogy készen állnak a további tárgyalásokra a román féllel, de a megoldás Románia kezében van.

Szerdán Füzes Oszkárt, Magyarország bukaresti nagykövetét Titus Corlatean román külügyminiszter a diplomáciai szokásjog megsértésével vádolta meg, és kilátásba helyezte kiutasítását, amennyiben a nagykövet nem tér vissza "megbízatása keretei közé".www.stop.hu

A román külügyminiszter az Antena 3 hírtelevíziónak nyilatkozva azt nehezményezte, hogy a magyar nagykövet, egy másik hírtelevízió vendégeként, újságírói kérdésre válaszolva Magyarország támogatásáról biztosította a székelyföldi autonómiatörekvéseket.

A román külügyminisztérium szerdán bekérette Magyarország bukaresti nagykövetét és közleményt is kiadott, amelyben elfogadhatatlannak nevezte Németh Zsolt "beavatkozását". Erre a magyar külügyminisztérium közleményben reagált, hangsúlyozva: a kisebbségi jelképek használatának akadályozása ügyében kialakult helyzet megoldásának kulcsa Románia kezében van, a romániai magyarságnak jogában áll használnia szimbólumait, ezért Magyarország támogatja a székely zászló használatát.

Kimaradt?