Több tízezren tüntettek Lengyelországban az igazságügyi törvénymódosítások ellen

Több ezren gyűltek össze Varsó belvárosában, az elnöki hivatalnál csütörtökön este, hogy az igazságügyi reform ellen tiltakozzanak.

Az AP hírügynökség szerint a tiltakozók között ellenzéki parlamenti képviselők és neves közéleti személyiségek is voltak. Az EU-s zászlókat lengető tömeg „szabad bíróságokat” követelt. A rendőrség szerint 14 ezer, a városháza szerint 50 ezer ember is utcára mehetett tiltakozni Varsóban, de több más városban, így Krakkóban is demonstráltak.

A tüntetők a demokratikus értékek védelmét hangsúlyozták, és a lengyel himnuszt énekelték. „A bíróságok rosszul működnek, az ország a jobbításukat igényli, mi csak a lengyel emberek óhajának akarunk megfelelni, akik jól és igazságosan működő bíróságokat akarnak” – mondta este Beata Szydlo lengyel miniszterelnök a televízióban a néphez intézett üzenetében.

A legfelsőbb bíróságról (SN) szóló törvényjavaslatra – amelyet korábban az ellenzék és az Európai Unió is élesen bírált – a 460 fős lengyel parlament alsóháza (szejm) jelen lévő képviselői közül 235-en szavaztak igennel, 192-en ellenezték, 23-an tartózkodtak. Előzőleg a szejm illetékes bizottsága a törvényjavaslathoz benyújtott valamennyi módosító indítványt egy csomagban elutasította és egyúttal visszaküldte a képviselőknek szavazásra a tervezetet.

Az új törvény előirányozza, hogy a legfelsőbb bíróságot 3 kamarára bontják, és megváltoztatja a bírák kinevezésének rendjét. A törvény hatályba lépésével egyidejűleg nyugdíjazzák a jelenlegi bírákat – azok kivételével, akiket az igazságügyi miniszter kivon ennek hatálya alól. A nyugdíjazott bírák utódait a szejm választaná meg. A tervezet ezt követően a szenátus elé kerül, és az elnöknek is alá kell írnia.

A reform másik fontos elemét, az országos igazságszolgáltatási tanácsra (KRS) vonatkozó törvényjavaslatot már a szejm és a szenátus is a múlt héten elfogadta. Ez a jogszabály megszüntetné a 25 fős tanácsban helyet foglaló 15 bíró eddigi kinevezési rendjét, és átalakítaná magát a testületet is. A bírókat ezentúl nem a szakmai szervezetek, hanem az alsóház képviselői választanák meg.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?