Kína már nem akarja átnevelni az „ellenforradalmi elemeket"

A délnyugat-kínai Jünnan tartomány hivatalosan bejelentette, felszámolja területén a "munkával történő átnevelés" büntetőintézeteit - számolt be csütörtökön a kínai média. Az azonnal hatályba lépő jünnani intézkedés szerint az összes folyamatban lévő ügyet felfüggesztik, beleértve a nemzetbiztonságot veszélyeztető "elemekét", valamint a tiltakozások szervezése és a vezetőkről alkotott kép "beszennyezése" miatt eljárás alá vontakét. A már intézetekben lévőknek azonban le kell tölteniük a rájuk kiszabott büntetést.2cf5445467d8893cb7ed2206853955c7

Január végén a dél-kínai Kuangtung tartomány hasonló elhatározásra jutott, s bejelentette, hogy megtette az előkészületeket arra, hogy még az idén leállítsa az átnevelő munkával kapcsolatos büntetőeljárásokat.

Hivatalos közlés szerint 2008-ban mintegy 350 ilyen átnevelőintézet működött Kínában, 160 ezer lakóval. A médiában és az online közösség körében sokak által bírált, vitatott létjogosultságú "átnevelő táborok" nagy részében valójában nem folyik átnevelés és még csak nem is dolgoztatják az embereket. Többnyire a kisstílű bűnözők, tolvajok, prostituáltak, kábítószerfüggők, szerencsejátékosok, gyűjtőhelyei.

Mivel azonban ahhoz, hogy valaki odakerüljön, nem kell bírósági ítélet, elég a rendőrségi "megítélése", a rendszer kiváló lehetőséget adott és ad ma is arra, hogy azokat, akik szúrják a hatóság szemét, egyes rendőrökét vagy falvak, megyék, járások, városok elöljáróiét, bezárathatják három plusz egy, azaz négy évi időtartamra.

Tavaly ügyvédek fogtak össze Kínában és gyűjtöttek aláírásokat tízezer számra a több mint 50 éves rendszer megszüntetéséért, s aktivitásukat csak fokozták azok a visszaélések, amelyek egyre-másra nyilvánosságra kerültek.china prison 52617531

Idén, egy január eleji munkakonferencián elhangzottak alapján már felröppent a hír, miszerint 2013 az átnevelőintézetek végét jelentheti. Meng Csien-csu, a kommunista párt központi bizottságának politikai és jogi ügyekért felelős tisztségviselője jelezte, a tavaszi törvényhozás változást hozhat az idejétmúlt és lényegében alkotmányellenes rendszerben. A későbbi kínai híradások ugyanakkor a rendszer reformját és nem megszüntetését hangsúlyozták.

Az első munkatáborokat, ezzel a névvel, 1957-ben hozták létre, s deklarált céljuk a társadalmi stabilitás fenntartása, az "ellenforradalmi elemek" forgalomból történő kivonása volt.

Kimaradt?