Kis-Oroszország lesz Ukrajna új neve?

A külügyminisztérium közleményben ítélte el, hogy a donyecki szeperatisták július 18-án Kelet-Ukrajnában új állam létrejöttét kiáltották ki, Kis-Oroszország néven. 

Az Agerpres hírügynökséghez eljuttatott szerdai közleményében a külügyi tárca leszögezi: a szeparatisták gesztusa felháborító módon hágja át a nemzetközi jog előírásait, és sérti Ukrajna szuverenitását és területi egységét. A közlemény szerint Románia szilárdan támogatja a minszki jegyzőkönyv gyakorlatba ültetését, ugyanis ezt tartja az egyedül elfogadható keretnek, amely lehetővé teszi a donbászi konfliktus politikai feloldását. 

A külügymnisztérium hozzáteszi: Románia szükségesnek tartja a nemzetközileg elfogadott határok közötti Ukrajna függetlenségének, szuverenitásának és területi egységének tiszteletben tartását. 

Az önhatalmúlag kikiáltott két kelet-ukrajnai szakadár terület, a Donyecki és Luhanszki Népköztársaság, valamint Ukrajna 19 régiójának képviselői kedden Donyeckben bejelentették, hogy Kis-Oroszország (Malorosszija) néven új államot hoznak létre Ukrajna utódaként. Ukrán és orosz hírügynökségek jelentése szerint az erről szóló „alkotmányos aktust” Olekszandr Timofejev, a Donyecki Népköztársaság (DNR) ügyvezető miniszterelnök-helyettese olvasta fel Donyeckben. Eszerint az új állam Ukrajna jogutódja lesz, és azért nevezik Kis-Oroszországnak - amely bizonyos történelmi korszakokban a kelet-ukrajnai régiókat magában foglaló területeknek volt a neve -, mert "Ukrajna mint országnév kompromittálódott". Az új állam fővárosa Donyeck lesz, Kijevet az új ország történelmi és kulturális központjává minősítik át. Olekszandr Zaharcsenko, a donyecki szakadárok vezetője azt mondta, hogy a káosz elkerülése végett Kis-Oroszországban három évre rendkívüli állapotot kell bevezetni.

Az ENSZ adatai szerint már körülbelül tízezer személy vesztette életét a Kelet-Ukrajnában dúló konfliktus miatt. 

Kimaradt?