Forradalom közeli helyzet Tunéziában

Tömegtüntetések törtek ki Tunéziában, miután délután agyonlőtték Sokri Belaidot, az Egyesült Demokratikus Nacionalista Párt tunéziai ellenzéki formáció főtitkárát Tuniszban, amikor elhagyta az otthonát. tuneziaA gyilkosságot terrorcselekménynek nevezte és elítélte Hamadi Dzsebali, az ország kormányfője, valamint Monszef Marzúki államfő is. A lelőtt politikus testvére, Abdel-Madzsid Belaid ugyanakkor az iszlamista en-Nahdát (Újjászületést), a kormánykoalíció legerősebb pártját vádolta a gyilkossággal.

Feloszlatta a parlamentet

Az ország miniszterelnöke lemondta részvételét az Iszlám Együttműködés Szervezetének (OIC) kairói csúcstalálkozóján, este pedig feloszlatta a parlamentet. hamadi-jebali-tunisia-violence-politicsHamadi Dzsebali televíziós beszédében elmondta, hogy pártoktól független, szakértői kormányt hoz létre, amely a következő választás kiírásáig viszi az ország ügyeit. A választást a lehető leggyorsabban megtartják, idézte a BBC az elnököt.

Többen demonstrálnak, mint a forradalom idején

A magyar konzuli szolgálat honlapján közzétett figyelmeztetésben kiemelték, a tüntetők minden nagyvárosban megtámadták az en-Nahda helyi székházát, a főváros központjában a demonstrálók létszáma pedig kétszer annyi, mint a forradalom napjaiban tüntetőké volt. A belügyi egységek készenlétben állnak, több helyen könnygázzal oszlatják a tömeget - írták.

Hangsúlyozták, hogy a hadsereg egyelőre nem avatkozott közbe jelentősebb erőkkel, de a feszültség folyamatosan nő. Felhívták a figyelmet arra is, hogy összecsapások lehetnek, azért azt kérik, hogy aki teheti, halassza el a Tunéziába tervezett utazását. Az utazást a következő napokban, a helyzet rendeződéséig nem javasolja a Külügyminisztérium konzuli szolgálata.

Kimaradt?