Először találkozott a szerb és a koszovói államfő

Első alkalommal találkozott egymással szerdán Brüsszelben Tomislav Nikolic szerb és Atifete Jahjaga koszovói elnök, Catherine Ashtonnak, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének a közvetítésével.dacic-thaci

Ashton - a találkozó lefolyását ismertetve - "nyílt és építő szellemű" légkörről beszélt újságíróknak. Elmondta, hogy főként Észak-Koszovóról volt szó, ahol csaknem kizárólag szerbek élnek.

Az egyébként albán többségű Koszovó 2008 februárjában mondta ki függetlenségét Szerbiától, ezt azonban Belgrád azóta sem hajlandó elismerni.

Szerbia és Koszovó - EU által szorgalmazott és uniós közreműködés mellett zajló - politikai párbeszédében Ashton szerint döntő jelentősége lesz az elkövetkező hónapoknak.

Az államfők ugyan most találkoztak először, ám Ivica Dacic szerb és Hashim Thaci koszovói miniszterelnök már négy alkalommal folytatott egymással eszmecserét, és számos konkrét kérdésben megállapodásra jutottak. Ezek közül a legjelentősebb az volt, hogy megkezdődhetett az Észak-Koszovó és Szerbia közötti határátkelők "integrált" működtetése, vagyis a szerb és az uniós tisztviselők mellett koszovói vámosok is szolgálatot teljesítenek az átkelőknél.

Kimaradt?