Gazdasági szankciókkal fenyegeti a venezuelai elnököt Donald Trump

Donald Trump amerikai elnök gazdasági szankciókkal fenyegette meg Nicolás Maduro venezuelai elnököt arra az esetre, ha alkotmányozó nemzetgyűlést hív össze.

Trump hétfő este közleményt adott ki, amelyben figyelmeztette a venezuelai elnököt. „A venezuelai nép ismét világossá tette, hogy kiáll a demokrácia, a szabadság és a jogállam mellett. Mégis: erőteljes és bátor cselekedeteikről továbbra sem vesz tudomást egy rossz vezető, aki arról ábrándozik, hogy diktátor lesz belőle” - olvasható a Fehér Ház által kiadott, Donald Trump által aláírt közleményben.

A rövid szövegben az amerikai elnök leszögezte: az Egyesült Államok nem marad tétlen most, amikor Venezuela összeomlani készül, s amennyiben „a Maduro-rezsim július 30-án kierőszakolja az alkotmányozó nemzetgyűlést, az Egyesült Államok erőteljes és gyors gazdasági ellenlépéseket tesz”.

A Fehér Ház már a hétfői szóvivői sajtókonferencián is reagált a vasárnapi venezuelai népszavazásra. Sean Spicer szóvivő a Trump-kormányzat nevében üdvözölte a vasárnap tartott referendumot s egyúttal elítélte a „kormányzati gengszterek” erőszakos fellépését a békés tüntetők ellen. Spicer szabad és tisztességes választásokra szólította fel a venezuelai vezetést.

Venezuelában az ellenzéki többségű parlament - amely a lakosság többségének támogatását élvezi - azt akarja elérni, hogy a baloldali Nicolás Maduro a hónap végén elnökválasztást és ne alkotmányozó nemzetgyűlési választásokat írjon ki, amely az ellenzék megsemmisítését célzó új alkotmányt hozna létre. A vasárnap tartott nem hivatalos - de az ellenzék által kötelező érvényűnek tekintett - népszavazáson a több mint hétmillió résztvevő 98 százaléka elutasította az államfő kezdeményezését az alkotmányozó nemzetgyűlés összehívására. Maduro szerint azonban a voksolás csupán az ellenzék „belső referendumának” tekinthető, s hétfőn az államfő közölte: sem a „csaló” ellenzékiek, sem pedig a külföldi tiltakozások nem érdeklik, az alkotmányozó nemzetgyűlési választásokat megtartják.

Kapcsolódók

Kimaradt?