Brexit: éles különbségek vannak az uniós és a brit álláspont között

Éles nézetkülönbségek vannak a felek között az Egyesült Királyság európai uniós kiválásának feltételeiről, a briteknek mielőbb világossá kellene tenniük az álláspontjukat a főbb kérdésekben - jelentette ki szerdán Michel Barnier, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója.

Barnier brüsszeli sajtótájékoztatóján elmondta, a Lisszaboni Szerződés 50. cikke szerinti tárgyalási nap rendkívül hasznos volt, azonban "a munka nehezebb része csak most kezdődik".

Londonnak tisztáznia kellene az álláspontját, hogy lehessen tudni, mely területeken van egyetértés, és melyek azok a kérdések, amelyekben nincs - mondta Barnier, miután részt vett az Európai Bizottság tagjainak szerdai ülésén.

Kijelentette: a jövő hétfőn kezdődő második tárgyalási fordulón az EU közös alapokat akar teremteni, ami elengedhetetlen az előrelépés érdekében. "Nem dőlhetünk hátra, hiszen az óra ketyeg" - fogalmazott.

A főtárgyaló az EU-val szemben fennmaradó, London által vitatott brit pénzügyi kötelezettségek rendezését kulcsfontosságúnak nevezte a felek jövőbeli kapcsolatai szempontjából. Mint mondta, az alapvető bizalom forog kockán amiatt, hogy a brit kormány több tagja is arra utaló megjegyzéseket tett, hogy a szigetországnak nincsenek tartozásai az unióval szemben. „Bizalom híján hogyan lehetne egy kereskedelmen, biztonságon, védelmen és más területeken alapuló kapcsolatot kiépíteni?" - tette fel a kérdést a korábbi francia miniszter. Hozzátette, nem büntetésről vagy váltságdíjról van szó, mindössze a számlák rendezéséről.

Barnier az állampolgári jogokról szóló brit javaslatról is beszélt, rámutatva, az nem teszi lehetővé, hogy az érintettek úgy éljenek tovább, mint ma. Leszögezte, teljes kölcsönösségre van szükség, továbbá az állampolgári jogokat az Európai Unió bíróságának kell garantálnia a kiválás után. Hangsúlyozta emellett: a kereskedelemről kizárólag akkor kezdődhetnek meg a tárgyalások, ha a megfelelő ütemben haladnak az egyeztetések a kilépéssel kapcsolatos legfőbb kérdések mindegyikéről.

A Lisszaboni Szerződés 50. cikke értelmében az uniós tagság a kilépési szerződés hatályba lépésével, vagy annak hiányában a távozási szándék (2017. március 29-i) bejelentése után két évvel szűnik meg, de a kiválási tárgyalások a tagállamok konszenzusos döntésével meghosszabbíthatók.

Kapcsolódók

Kimaradt?