Bíróság elé áll a pedofíliával vádolt kardinális


-A A+

Visszatért Ausztráliába a 76 éves George Pell kardinális, Ferenc pápa pénzügyi jobbkeze, akit gyermekek megrontásával vádolnak.

Pell korábban jelezte, egészségi állapota nem biztos, hogy lehetővé teszi a Rómából kiinduló hosszú repülőutat. A gépe egy szingapúri átszállás után szállt le Sydney-ben, ahol szövetségi rendőrök várták. A kardinális tagadja a vádakat, amik amúgy hosszú évekkel ezelőtt történt ügyekre utalnak – írja a 24.hu a The New York Times nyomán.

Pellt amúgy nem vették őrizetbe, de kötelező megjelennie a bíróság előtt július 26-án, Melbourne-ben. Pell szóvivője elmondta, nem meglepetés, hogy a katolikus elöljáró visszatért Ausztráliába, mivel tisztázni szeretné magát a vádak alól. Korábbi sajtótájékoztatóján azt mondta, karaktergyilkosság zajlik ellene.

Véletlen egybeesésnek nevezte az egyházi személyek gyerekekkel való visszaéléseit vizsgáló bizottság azt, hogy épp most hozták nyilvánosságra azokat a dokumentumokat, amik bizonyítják, hogy az egyház eltussolta az ilyen pedofil ügyeket. A publikált dokuk között szerepelnek e-mailek és levelek is. A bizottság szerint 1980 és 2015 között mintegy 4000 olyan eset történt, amikor valaki jelezte, hogy abúzus érte valamely egyházi intézményben. Még sokkolóbb adat, hogy a katolikus papok 7 százalékát meggyanúsították abúzussal.

Címlapi illusztrációnk forrása: Getty Images

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X