Több száz iszlamistával végeztek a franciák

Több száz iszlamista halt meg január 11 óta Maliban a Konna és Gao városokat ért francia légicsapásokban, illetve a szárazföldi frontharcokban – közölte kedd este a francia védelmi minisztérium, amely először közölt hivatalos áldozatszámot a három hete tartó mali intervencióval kapcsolatban, de ezúttal sem volt hajlandó pontos adatot adni.mali-3f16c47183ab0003280f6a706700d592-4 3 r536 c534

A légi csapások áldozatainak zöme úgy halt meg, hogy a gépek tűz alá vették azt a teherautót, amelyen az illető utazott. Jean-Yves Le Drian védelmi miniszter elmondta, hogy egyetlen francia katona halt meg, egy lelőtt helikopter vezetője az intervenció első néhány órájában, és két-három könnyebb sérültje is van a francia erőknek.

A mali hadsereg ejtett néhány foglyot, akik között van egy-két magasabb rangú, őket mali, illetve nemzetközi bíróság elé állítják – mondta Le Drian.

Laurent Fabius külügyminiszter közölte kedden a franciaországi Metro újságnak nyilatkozva, hogy elképzelhető: a francia erők már márciusban elkezdenek kivonulni Maliból, és átadják a feladatot az afrikai erőknek.

Autonómiáért küzdő tuareg lázadók kedden közölték, hogy elfoglalták Menaka és Kidal várost, és ezzel kiterjesztették hatalmukat az ország kieső északkeleti részére. A lázadók ezzel az állítással feltehetőleg pozíciójukat akarják javítani a bamakói kormánnyal folytatandó tárgyalásokon.Menaka 250 kilométerrel délre van Kidaltól.la-afp-getty-topshots-mali-france-conflict-qaeda.j-20130130

Független forrás egyelőre nem erősítette meg az MNLA lázadószervezet állítását Menakára vonatkozóan. Ez a város volt a bölcsője tavaly az MNLA lázadásának. Mali katonai források szerint lehetséges, hogy a tuaregek elfoglalták a várost, mert az iszlamista lázadók elmenekültek onnan, és más erő nincs a város környékén.

Kidalba viszont a csádi hadsereg 1800 katonája vonult be kedden. A franciák továbbra is ellenőrzésük alatt tartják a város repülőterét. A francia védelmi miniszter azt mondta Párizsban, hogy Kidal francia, csádi és más afrikai katonák ellenőrzése alatt áll, a tuaregek csak a segítőik nekik.

Kimaradt?