Megünnepelték a Erzsébet királynő „hivatalos” születésnapját

Hagyományos katonai pompával ünnepelték meg szombaton Londonban a 91 esztendős II. Erzsébet királynő "hivatalos" születésnapját. Az uralkodó a ceremónia előtt megemlékezett a szerdai londoni tűzvész és az elmúlt hónapokban elkövetett három terrortámadás áldozatairól.

A nyugati világ legidősebb és leghosszabb ideje - 1952 óta, vagyis 65 éve - regnáló uralkodójának "hivatalos" születésnapi ceremóniája a színpompás Trooping the Colour. Ezt a tisztelgő katonai parádét mindig júniusban rendezik, jóllehet a valós születésnap II. Erzsébet királynő esetében április 21.

A Trooping the Colour - a csapatzászlók ceremoniális bemutatása a hadsereg alakulatainak - 1748 óta a mindenkori uralkodó születésnapjának ünnepsége. Azt azonban, hogy a hivatalos királyi születésnapot mindig nyáron ünnepelhessék az alattvalók, VII. Eduárd király, Viktória királynő fia honosította meg a múlt század első évtizedében. VII. Eduárd születésnapja novemberben volt, amikor a brit időjárás általában alkalmatlan bármiféle nagyszabású szabadtéri rendezvény megtartására, ezért helyezték át a júniusi időpontra a hivatalos ünnepséget. Ez a szokás azóta is megmaradt.

Az elgondolás ezúttal bevált: London népe szombaton szikrázó napsütésben, nyári melegben köszönthette uralkodóját.

A Trooping the Colour ceremóniája annak a régi katonai gyakorlatnak a stilizált felidézése, amellyel az egyes alakulatok zászlait és jelképeit, vagyis színeit (colour) rendszeresen végighordozták a katonák (troops) előtt, hogy azok a csata zűrzavarában is könnyen felismerhessék, mely színek alatt kell szükség esetén gyülekezniük.

Újabb rekordnak számít ez

II. Erzsébet királynő 65. alkalommal vett részt ezen az ünnepségen; ez rekord az angol-brit monarchia történetében. Először 1951-ben volt jelen a Trooping the Colour rendezvényén, akkor még hercegnőként, nagybeteg édesapja, VI. György király képviseletében.

A következő évben már királynőként őt köszöntötték a felvonuló díszalakulatok, és az uralkodó azóta - egyetlen év kivételével - mindig jelen volt a ceremónián. A rendezvényt 1955-ben, az akkori országos vasutassztrájk miatt törölték.

II. Erzsébet királynő és férje, a 96 esztendős Fülöp edinburghi herceg az angol-brit monarchia eddigi legidősebb uralkodói házaspárja. A királynő az uralkodás nagy-britanniai hosszúsági rekordját már 2015. szeptember 9-én megdöntötte, 63 évet, hét hónapot és három napot eltöltve addig a trónon, átadva saját üknagymamája, Viktória királynő rekordját a történelemnek.

Az idén újabb jeles évfordulót ünnepelhettek az alattvalók: februárban volt 65 éve, hogy II. Erzsébet királynő trónra lépett. Az uralkodói házaspár az idei parádéra is hintón érkezett a Buckingham-palotából a Mall sugárúton a királyi lovas testőrség laktanyájához, amelynek parkjában a felsorakozott díszszázad díszszemlével tisztelgett a királynő előtt. Az uralkodó előzőleg a Buckingham-palota bejáratánál, Fülöp herceggel együtt egyperces néma főhajtással emlékezett meg a március óta Londonban és Manchesterben elkövetett három terrortámadás, valamint a nyugat-londoni Grenfell Tower toronyházat elpusztító szerdai tűzvész többtucatnyi halálos áldozatáról.

Megemlékezett a terrorizmus és tűzvész áldozatairól

A királynő szombaton külön nyilatkozatot is kiadott, amelyben leszögezi, hogy a hivatalos születésnapi ceremónia hagyományosan az ünneplés napja, az idén azonban nehéz lenne felülemelkedni az elmúlt hetek egymást követő tragédiái okozta szomorúságon. Az uralkodót a nyilatkozat szerint a manchesteri és a londoni tragédiák helyszínén tett látogatásain mélységesen megindította az a támogatás, amelyet az emberek súlyos szükséghelyzetbe került társaiknak nyújtottak.

"Szomorúságunkat egyként éljük meg, de ugyanilyen félelem és kivételezés nélküli eltökéltséggel segítjük azokat, akik a sérülések és a veszteségek rettenete után most igyekeznek újra talpra állni" - fogalmaz II. Erzsébet királynő szombati nyilatkozata.

Kapcsolódók

Kimaradt?