Lomnici Zoltán: válasz Bálint-Pataki Józsefnek

Elutasítja a Bálint-Pataki József legutóbbi nemzetpolitikai lapszemléjében megfogalmazott kritikákat Lomnici Zoltán. Az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke igazságtalannak tartja a szerzőnek azt a vádját, hogy „bántó és megengedhetetlen módon” kerüli a horvátországi Pula/Póla település magyar nevének használatát.

Lapszemléjében Bálint-Pataki József Lomnici Zoltánnak az Emlékmű a hősi halált halt magyar haditengerészek tiszteletére című írását bírálta. Ebben az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke a horvátországi település temetőjében tartott emlékműavatásról számolt be, és cikkében a települést Pulaként említi – Bálint-Pataki szerint rosszul, mert a magyar neve Póla.

Lomnici Zoltán emlékezteti a szerzőt, hogy a helyi magyarok is következetesen a Pula nevet használják a település megnevezésekor. „Mivel évente több ízben megfordulok közöttük, van helyismeretem” – írja a portálunknak küldött állásfoglalásában.

Az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke az emlékműállítás előzményeiről kifejtette: a Pulában (régi magyar nevén Póla, olaszul Pola, németül Pola) élő magyarok kulturális egyesülete 2008-ban meghívta egy 1956-os ünnepségre. A rendezvény előtt kivitték az Osztrák-Magyar Monarchia temetőjébe, ahol a központi emlékmű német, olasz, horvát nyelven hirdette a hősi halottak dicsőségét. A helyi magyarok nehezményezték, hogy az anyaország nem állított méltó emléket és nincs anyaországi megemlékezés sem.

„Megkoszorúztuk a helyi magyarok által elhelyezett emléktáblát, amely a temető másik végén helyezkedik el. Megígértem, hogy szorgalmazni fogom, hogy Magyarország is állítson méltó emléket a 27000 magyar tengerésznek, akik közül sokan nem térhettek haza szeretteikhez. Minden évben koszorúztam a helyi magyarok emléktáblájánál és erről olykor a sajtó is beszámolt” – idézte fel Lomnici.

Az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke emlékeztet: Rubovszky György és Vejkey Imre frakcióvezető-helyettesek két ízben elutaztak vele a helyszínre és beterjesztették az önálló képviselői indítványt a hősi halott magyar haditengerészek emléknapjáról. Az Országgyűlés egyhangú határozatot hozott, és felkérte a kormányt emlékmű állítására. Mivel a hősi halottakról szólt a jogszabály, az emléknap június 10.-e lett, a Szent István csatahajó elsüllyesztésének időpontja.

„Az egyik tengerész egyesület megkereste az előterjesztőket, eredménytelenül. Az emléknap kijelölése politikai döntés kérdése, de mindenki tetszése szerinti időpontban ünnepelhet” – írja Lomnici Zoltán. Az emlékművet katonai tiszteletadással avatták fel 100 évvel a tengeri csaták után. A magyar miniszterelnök-helyettes mellett annak a szervezetnek az elnöke is beszédet mondott, aki a helyi magyarok emléktábláját elhelyezte. Megköszönte azt, hogy az anyaország végre méltó emlékművet állított. Az új emlékműnél és a helyiek által felállított emléktáblánál is koszorúzott az anyaországi tengerész egyesület igen tisztelt képviselője – részletezte az eseményt az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke.

„Ezek után bátorkodtam két az ügyet mindvégig támogató felvidéki hírportálon beszámolni a megvalósult ígéretről és köszönetet mondani annak, akit illet. Bálint-Pataki úrnak látszólag az a baja, hogy a várost Pulaként említettem és az Országgyűlés határozatában is Pula szerepel, noha annak régi magyar neve Póla. (…) A baj csak az, hogy a helyi magyarok is következetesen a Pula nevet használják. Mivel évente több ízben megfordulok közöttük, van helyismeretem” – fogalmaz replikájában Lomnici Zoltán.

Állásfoglalásában felidézi, hogy volt egy másik akciójuk is. Felhívták a figyelmet a Doberdói Magyar Kápolnára, melyet az Emberi Méltóság Tanácsának főtitkára saját pénzén újított fel és kezdetben csak évente néhány százan, napjainkban évente mintegy húszezren látogatnak. „A helyi polgármester már panaszkodik a zarándokok áradata miatt. Persze itt is bakiztunk, mert Doberdó helyett Doberdo del Lago -Visintini szerepelt a cikkekben. Azt gondoltuk, a térképen így könnyebb megtalálni és végül is a cél, hogy minél többen emlékezzünk eleinkre, akik életüket adták a közös haza határainak védelmében” – magyarázta.

Végezetül Lomnici megjegyzi: nem vitatja, hogy Bálint-Pataki József kitűnő teljesítményt nyújtott a szocialista liberális kormány vezető politikusaként. „De szeretném felhívni a figyelmét arra, hogy én nem voltam és nem is leszek soha megélhetési hazafi. Nekem még senki sem fizetett azért, hogy ügyeket felvállalok” – zárja portálunknak küldött állásfoglalását az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke.

Kapcsolódók

Kimaradt?