Trump volt főtanácsadója az orosz beavatkozásra vonatkozó dokumentumokat adott át a szenátusnak

Michael Flynn, Donald Trump amerikai elnök első és lemondásra kényszerített nemzetbiztonsági főtanácsadója kedden több száz oldalnyi dokumentumot adott át a szenátus hírszerzési bizottságának.

A szenátusi testület a tavalyi elnökválasztási folyamatba történt esetleges orosz beavatkozás szálait vizsgálja, és a mintegy 600 oldalnyi dokumentum erre vonatkozik. Amerikai sajtójelentések szerint a szenátorok már kedden este elkezdték tanulmányozni az iratokat.

A bizottság egyik, neve elhallgatását kérő munkatársa azt mondta az ABC televízió riporterének, hogy a hírszerzési bizottság arra számít, a dokumentumokból kiderül, volt-e összejátszás Trump elnök kampányának munkatársai és orosz tisztségviselők között, s ha igen, milyen mértékben.

Mark Warner virginiai szenátor, a bizottság rangidős demokrata párti tagja megerősítette, hogy megérkeztek Flynn dokumentumai, ám nem kívánta kommentálni az információt. „Egyelőre még azt sem tudjuk megítélni, hogy az összes dokumentumot átadta-e, vagy sem” - fogalmazott Warner a Fox televízióban.

Michael Flynn korábban - az amerikai alkotmánynak az önmaga elleni vallomás megtagadását lehetővé tevő ötödik kiegészítését idézve - elutasította, hogy megjelenjen a szenátusi bizottság meghallgatásán. Erre biztatta egyébként Donald Trump elnök is. Miután azonban a bizottság újabb idézést küldött, ezúttal büntetés terhe mellett, a volt főtanácsadó beleegyezett néhány dokumentum átadásába.

Richard Burr észak-karolinai republikánus szenátor, a hírszerzési bizottság elnöke kedden közölte: a szenátorok elsősorban Flynn üzleti ügyeinek, köztük utazásainak a dokumentumaira kíváncsiak, ezekből ugyanis kiderülhet, hogy „hol, mikor, miért járt, és milyen anyagi ellenszolgáltatásokat kapott”. Burr szenátor leszögezte: elképzelhetőnek tartja, hogy a volt nemzetbiztonsági főtanácsadónál még több dokumentum található.

Michael Flynn ügyében nemcsak a s zenátus hírszerzési bizottsága vizsgálódik, hanem más kongresszusi bizottságok és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is.Szinte a dokumentumok beérkezésével egy időben jelezte John Kelly belbiztonsági miniszter, hogy az orosz szálak vizsgálatai kiterjednek Trump elnök tanácsadóként is alkalmazott vejének, Jared Kushnernek az orosz kapcsolataira is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?