FRISSÍTVE - 80 halott a német követségnél történt kabuli robbantásban

Legkevesebb 80 ember halt meg, a sebesültek száma pedig a 350-et is meghaladja abban a robbantásban, melyet egy tartálykocsival hajtottak végre ismeretlenek Kabul diplomáciai negyedében szerdán. Az Iszlám Állam válalta a merényletet.

Az áldozatok számát az egészségügyi tárca szóvivője, Vahíd Madzsroh ismertette, és több más kormányzati forrás is megerősítette. A belügyi tárca egyúttal arra szólította fel az embereket, hogy adjanak vért. Szelim Raszuli, a fővárosi kórházak vezetője szerint a halottak száma tovább emelkedhet, mert a sebesültek közül sokan vannak válságos állapotban. A merényletet a délelőtti csúcsforgalomban hajtották végre Kabul egyik forgalmas negyedében.

A német nagykövetség közelében elkövetett terrortámadásban megrongálódott a francia diplomáciai képviselet épülete is, valamint a Hszinhua kínai hírügynökség helyi irodája. Egyelőre nem világos, hogy a német nagykövetségen dolgozók közül megsebesült-e valaki – közölték források.

Marielle de Sarnez francia Európa-ügyi miniszter az Europe 1 rádió adásában arról beszélt, hogy a német és a francia követség épületében anyagi károk keletkeztek, de francia áldozatról nincs tudomásuk. Az NHK japán közszolgálati tévéadó szerint a japán nagykövetség két munkatársa is megsebesült, az épület ablakainak szilánkjai sebesítették meg őket. Nádzsib Danis, a belügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy szinte semmi sem maradt a – vízszállító vagy szippantós – teherautóból. A robbanás harminc másik járművet is megsemmisített – a felelősök egyelőre nem hallattak magukról.

A muzulmán böjti hónap, a ramadán elején elkövetett merénylet volt az utóbbi időszak egyik legtöbb halálos áldozattal járó terrorcselekménye Afganisztánban. A támadást a délelőtti csúcsforgalom idején hajtották végre a német nagykövetség megerősített kapujánál, azonban más fontos környékbeli létesítmények is megrongálódtak. A dpa német hírügynökség a helyszínen készült fényképek alapján azt írja, hogy a német nagykövetség épülete súlyosan megsérült, az utca felőli ablakok közül többtucatnyi betört.

Sigmar Gabriel német külügyminiszter közölte, hogy a nagykövetség több munkatársa megsebesült, egy afgán biztonsági őr pedig életét vesztette. Basír Mudzsahid, a kabuli rendőrség szóvivője azt mondta, nem tudni, hogy pontosan mi volt a merénylet célpontja. Hozzátette: a robbanás, amely százméteres körzetben erősen megrázkódtatta a környékbeli épületek nyílászáróit, nagyon nagy erejű volt. Egy egészségügyi tisztviselő szerint az áldozatok főként afgán civilek.

Olyan volt, mint egy földrengés

Egy férfi, akinek a fejét be kellett kötözni, elmondta, hogy az egész olyan volt, mint egy földrengés. Ő egy bankban sebesült meg, amelynek épületét a robbanás lökéshulláma elérte. Egy másik, könnyebben megsebesült férfi azt mondta, hogy hatalmas volt a pusztítás és a kavarodás. „Nem tudtam világosan gondolkodni. Mindenütt hatalmas zűr volt körülöttem.” Zabiullah Mudzsahid, a tálib mozgalom szóvivője gyakorlatilag elhatárolódott a támadástól, s mint mondta: a tálibok mozgalma határozottan elítéli az olyan céltalan támadásokat, amelyeknek civil áldozatai vannak.

Asraf Gáni afgán államfő élesen elítélte a merényletet. Közleményében azt írta:„A terroristák még a ramadán szent hónapjában, a szívjóság, az áldás és az imádság havában sem hagynak fel az ártatlan emberek gyilkolásával”. A merényletet határozottan elítélte Pakisztán is. Az ország külügyminisztériuma arról is beszámolt, hogy a támadásban megrongálódott egyes pakisztáni diplomaták közelben lévő lakhelye, mások könnyebben megsebesültek. A Reuters hírügynökség tudósításában megállapítja, hogy a múlt hét végén kezdődött ramadán sem jelent megnyugvást az erőszaktól forrongó Afganisztánban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?