Szerdán teszi le államfői esküjét Aleksandar Vucic

Kedden lemond szerb miniszterelnöki tisztségéről, szerdán pedig leteszi államfői esküjét Aleksandar Vucic.

Ez volt az első alkalom Szerbia történelmében, hogy hivatalban lévő miniszterelnök a köztársasági elnöki tisztségért indult. Vucic az április 2-i elnökválasztáson a voksok 55 százalékát szerezte meg.

Az új miniszterelnök személye még mindig nem ismert, az eskütételtől számítva Aleksandar Vucicnak 30 napja lesz arra, hogy felkérjen valakit a kormányalakításra, ellenkező esetben előrehozott parlamenti választást kell tartani. Az új kormányfő kinevezéséig ideiglenes miniszterelnöke lesz a nyugat-balkáni országnak Ivica Dacic külügyminiszter személyében, aki korábban már volt Szerbia kormányfője. 

A szerb sajtó találgatásai szerint a legvalószínűbbnek az tűnik, hogy az új elnök éppen Dacicot kéri fel arra, hogy a kormányt a megbízatása további három évében is vezesse.

Az elnök hivatalos, ünnepélyes beiktatását június 23-án tartják. A megválasztott államfő szerdán kijelentette: soha nem látott számú diplomata, politikus, valamint állam- és kormányfő vesz részt az ünnepségen, többek között a magyar, a szlovén, a horvát, a román, a macedón és az osztrák állami vezetők részvételére is számít.

A távozó államfő, Tomislav Nikolic a jövőben az orosz és kínai együttműködést irányító nemzeti tanácsot vezeti majd.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?