New York állam kormányzója kész a tárgyalásokra a CEU-ról

New York állam kormányzója, Andrew Cuomo szerdán közleményben jelezte, hogy készen áll a magyar kormánnyal folytatandó tárgyalásokra a Közép-európai Egyetem (CEU) ügyében.

A demokrata párti kormányzó honlapján ismertetett közlemény szerint a magyar kormány nemrégiben olyan törvényt fogadott el, amely bezárásra kényszerítené a CEU-t. A közlemény szerint ez a törvény közvetlen módon ellentétes a 2004-ben New York állammal elfogadott közös nyilatkozattal, amely támogatta a CEU célkitűzését magyar akkreditáció megszerzésére, az akkreditált amerikai intézményi státusz megőrzése mellett.

A közlemény szerint "a magyar kormány kinyilvánította, hogy a CEU magyarországi jövőjét csakis az illetékes amerikai hatóságokkal tudja megvitatni". A kormányzó szerint ez ebben az esetben New York államot jelenti.

New York állam kormányzója - mint a közlemény fogalmazott - üdvözli a lehetőséget az ügy megoldására, továbbá arra, hogy haladéktalanul tárgyalásokat kezdjen a magyar kormánnyal.

A közlemény hangsúlyozta: a budapesti Közép-európai Egyetem az amerikai-magyar együttműködés jelképe, New York állam által alapított világszínvonalú egyetem. Olyan intézmény, amely több mint 25 esztendőn keresztül "óriási értéket adott Magyarországnak és sokszínű diákságának”.

A kormányzó kifejezte meggyőződését, hogy "a CEU szabad intézményként történő megőrzése Budapesten mindenki érdekét szolgálja". Hangsúlyozta: kész arra, hogy tárgyalásokat kezdjen a magyar kormánnyal "a New York állam és a magyar kormány közötti kapcsolatok folytatásáról és annak biztosításáról, hogy "az intézmény megbecsült erőforrás maradjon a diákok számára szerte a világban".

Andrew Cuomo kormányzó szerdai közleménye előtt egy nappal az amerikai külügyminisztérium adott ki közleményt, amelyben leszögezte: az amerikai szövetségi kormánynak "nincs hatásköre vagy szándéka" tárgyalni Magyarországgal a CEU vagy más magyarországi egyetemek ügyéről.

Az Országgyűlés április 4-én szavazta meg a felsőoktatási törvény módosítását. Ez a többi között kimondta: jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik. A változás alapján ha az egyetem székhelye egy föderatív államban van, és ott a nemzetközi szerződés kötelező hatályának elismerésére nem a központi kormányzat jogosult, akkor a központi kormánnyal létrejött előzetes megállapodáson kell alapulnia az oklevél kiadásához szükséges nemzetközi szerződésnek. Ezeket az előzetes megállapodásokat a föderatív állam kormányával a törvény hatályba lépését - a kihirdetését követő napot - követő fél éven belül meg kell kötni.

Kapcsolódók

Kimaradt?