Szerbia: orvosi vizsgálatot követel Ratko Mladics számára a családja


-A A+

A srebrenicai népirtással vádolt Ratko Mladics családja azt követeli, hogy egy szerb orvoscsoport vizsgálja meg az egykori katonai parancsnokot hágai börtönében, mert a helyi orvosok a közelmúltban új terápiát írtak elő számára, amitől az egészségi állapota romlott – írta a Nezavisne Novine című boszniai napilap csütörtökön a honlapján.

Darko Mladics, a vádlott fia kijelentette, hogy már össze is állt a kardiológusokból és neurológusokból álló csoport, amely megvizsgálná a hágai vádlottat. Emellett a család azt követeli, közöljék velük, milyen új gyógyszereket írtak fel a holland orvosok Mladic számára. A hágai Nemzetközi Törvényszék korábban elutasította, hogy Ratko Mladicot Oroszországba szállítsák gyógykezelésre, mert – mint indokolták – Moszkva garanciái ellenére sem látták biztosnak, hogy visszatérne börtönébe.

​A Nezavisne Novine információi szerint a boszniai szerbek egykori katonai parancsnokának eddig két agyvérzése és egy szívrohama is volt. A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnök ügyében eljáró Nemzetközi Törvényszék háborús bűnökkel, egyebek mellett a nyolcezer áldozatot követelő srebrenicai népirtásban való vezető szereppel vádolja Ratko Mladicsot, az elsőfokú ítélet november végén várható. A bírói testület közölte, hogy az ítélethirdetésig még gyógykezelés miatt sem engedik ideiglenesen szabadlábra Mladicsot, mert előfordulhat, hogy megszökik.

A törvényszék emlékeztetett arra, hogy egyes más vádlottakkal ellentétben Mladics nem önként adta fel magát, hanem 16 évnyi bujkálás után fogták el. Az 1992–1995-ös boszniai háborúnak mintegy százezer halottja volt, és több mint egymillió ember kényszerült elhagyni otthonát.

A hágai törvényszék ügyészsége szerint Ratko Mladics, illetve az azóta 40 évnyi börtönbüntetésre ítélt Radovan Karadzics volt boszniai szerb elnök tekinthető a bosnyákok és horvátok terhére elkövetett háborús és emberiesség elleni bűntények fő felelősének. A vád szerint a „Balkán mészárosának” is nevezett Ratko Mladic kulcsszereplője volt annak a vérengzésnek, amelyben 1995. július 14-én a Srebrenicához tartozó kravicei hangárban több mint ezer muszlimot gyilkoltak meg. A törvényszék eddig 20 ember ellen emelt vádat a srebrenicai mészárlás ügyében, és közülük szinte mindenkit bűnösnek talált.

Az ügyészség kimondta, hogy a srebrenicai mészárlás nem spontán katonai akció volt, hanem egy terv része, népirtás történt, amelyet a legmagasabb állami szinten találtak ki, és aki ezt tagadja, az sérti az áldozatok emlékét. Mladicsot 2011 májusában fogták el, és adták ki Hágának, pere 2012-ben kezdődött, a záróbeszédek tavaly decemberben hangoztak el.

A most 74 éves Mladic legsúlyosabb büntetése életfogytiglani börtönbüntetés lehet, ha a törvényszék bűnösnek találja népirtás, háborús bűnök és emberiesség elleni bűncselekmények elkövetésében.

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X