Navracsics Tibor: párbeszédre és a fiatalok támogatására is szükség van az EU-ban

Európa jelenéről és jövőjéről, a fiatalok szerepéről, multi- és interkulturalitásról értekezett Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kultúráért, oktatásért, ifjúságért és sportért felelős biztosa, valamint Vasile Pușcaș, a BBTE professzora, Románia EU-csatlakozásának egykori főtárgyalója szerdán Kolozsváron. A meghívottak egyetértettek abban, hogy az EU elsősorban az állampolgárokról szól, akiknek hallattatniuk kell hangjukat.

A Citizen’s Talk nevet viselő kolozsvári beszélgetés párbeszédként zajlott, a nagyrészt fiatal felnőttekből álló hallgatóság szabadon kérdezhetett a meghívottaktól. Felvezetőjében az uniós biztos elmondta: szerinte az EU-ban jelenleg nézeteltérések vannak, ezek feloldásához párbeszédre és egymás elfogadására van szükség. Véleménye szerint az uniónak elsősorban emberekről kell szólnia, nem pedig gazdaságról és szabályozásokról. Szorgalmazná például, hogy a nemzetek beszéljék legalább a szomszédos országok anyanyelveit, hiszen ez sok kellemetlenséget megelőzne.A közönség érdeklődésére Navracsics Tibor kifejtette, attól nem kell tartani, hogy a Brexit hatására már nem az angol lesz a hivatalos nyelv. A jelen beszélgetés is ezt bizonyítja, amelyen magyarok és románok angolul értekeznek, tette hozzá. Vasile Pușcaș többek között azt hangsúlyozta, hogy az Európai Unió az interkulturalitásról szól, a tagállamok jobban meg kellene ismerjék egymás kultúráját. A BBTE professzora ugyanakkor úgy vélekedett, az állampolgár bevonásának és tájékoztatásának érdekében az EU új kommunikációs módozatokat is kellene alkalmazzon.

A hallgatóság egyik tagja arra volt kíváncsi, hogy mivel magyarázható a fiatalok radikalizálódása és euroszkepticizmusa. Navracsics Tibor szerint az EU-ban jelenleg egy identitáskrízissel nézünk szembe, de a korábbi gazdasági válságot is a jelenség egyik okozójaként említette. Megoldásként olyan programokat szorgalmazna, mint az Erasmus +, ami lehetővé teszi más kultúrák megismerését és elfogadását.Az uniós biztos még elérhetőbbé tenné az oktatási programot, mivel az EU 500 milliós lakosságából egyelőre csak 9 millió élt a lehetőséggel. Pușcaș ezt azzal egészítette ki, hogy a radikalizálódás miatt azokat a politikusokat is hibáztatja, akik olyan diskurzust használnak, amellyel a múltba, nem pedig a jövőbe hívják a fiatalokat.

Navracsics Tibor kiemelte a 2018-as év fontosságát, amikor is a kulturális örökség európai évét ünnepeljük. Ez jó alkalom lesz arra, hogy a nemzetek visszatérjenek a gyökereikhez, és ugyanakkor nyissanak mások értékei irányába is.

Az uniós biztos nem foglalt állást az EP Magyarországot érintő szerdai döntéséről, mivel az EB a parlamenttől külön testületként működik. Újságírói kérdésre a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés politikai tartalmáról sem nyilatkozott, hiszen az Európai Bizottság ezek tartalmát nem minősítheti.

Kapcsolódók

Kimaradt?