Szabadon engedték Chelsea Manninget, a Wikileaksnek katonai titkokat szivárogtatót

Szabadon engedték szerdán az Egyesült Államokban Chelsea Manninget, aki  titkos katonai dokumentumokat szivárogtatott ki a WikiLeaks  portálnak. Hét évet töltött börtönben, jóllehet 35 esztendőre ítélték, ám Barack Obama, az előző amerikai elnök az ötödére  csökkentette Manning büntetését még januárban - adta hírül a BBC. 

Manning Kansasban, egy katonai börtönben töltötte büntetése zömét, onnan került szerdán szabadlábra. Eredetileg férfi volt, és Bradley Manning néven anyakönyvezték, ám átoperáltatta magát nővé, és felvette a Chelsea keresztnevet. A kansasi börtönben kétszer is öngyilkosságot kísérelt meg, és többször írt kérvényt, hogy szállítsák át női börtönbe. Ennek ellenére végig férfi részlegben volt.   

Az amerikai hadsereg munkatársaként 700 ezer oldalnyi titkos dokumentumot, továbbá videók sokaságát juttatta el a WikiLeakshez. Ezek között voltak az iraki és az afganisztáni háborúról szóló titkos iratok, a guantánamói fogolytáborról szóló feljegyzések, különféle - a világ különböző országaiból érkezett - amerikai diplomáciai táviratok, Irakban és Afganisztánban végrehajtott katonai akciókat mutató videók. 

Az immár 29 éves Manning 2009 őszétől fél éven át folyamatosan szivárogtatta a titkos információkat Julian Assange WikiLeaks-alapítónak. 2010 tavaszán tartóztatták le.   

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?