Az olasz maffia irányított egy menekülttábort

Harvannyolc személyt vett őrizetbe az olasz maffia-ellenes hatóság hétfőn a déli Calabria tartományban, ahol az ügyészség szerint a 'ndrangheta helyi bűnszervezete tartotta kézben a menekülttábort, milliókat keresve a központnak juttatott EU-s finanszírozásokból.

Az őrizetbe vett személyek többsége a calabriai Arena-klán tagja. A 'ndranghetának ez a csoportja szerezte meg a tábori szolgáltatások közbeszerzési pályázatait, többek között ami a menekültközpont menzájának ellátását, valamint a mosodai szolgáltatást illeti.  "A migránsoknak disznóknak való moslékot adtak, ha egyáltalán jutott nekik enni" - mondta Nicola Gratteri a dél-olaszországi Catanzaro államügyésze, aki hazájában a 'ndranghetával szembeni küzdelem egyik jelképének számít.  

A calabriai Crotone közelében található Isola di Capo Rizzuto menekülttábora (CARA) a legnagyobb Európában. 2006 és 2015 között az EU 103 millió euróval finanszírozta a menekülttábort. Az ügyészség szerint az összegből 36 millió euró az Arena-klán zsebébe került. A menekülttáborból származó üzlet érdekében az Arena-klán még azokkal a helyi családokkal is békét kötött, például a Nicoscia és a Grande Aracra klánnal, amelyekkel korábban véres harcot folytatott.

A bűnszervezet élén a hatóságok szerint Leonardo Sacco az úgynevezett Irgalmasság Testvérisége vezetője állt. Ez a szervezet pályázta meg és nyerte el a menekülttábor szolgáltatásaira kiírt pályázatokat. A feladatokra kapott milliókat azonban csak kis részben használták fel, a pénz nagy része a 'ndrangheta kasszáiba vándorolt tovább különböző utakon. Őrizetbe vették Isola di Capo Rizzuto plébánosát is, aki a táborban levő menekültek "lelki támogatására" évi 132 ezer eurót kapott, majd ezt - az ügyészség szerint - a 'ndrangheta bűnszervezetének továbbította. A szervezet pedig ingatlanokat, gépjárműveket vásárolt.

Nem ez az első alkalom, hogy az olaszországi menekülttáborok hátterében feltűnik a szervezett bűnözés. A nem kormányzati szervezetek (NGO) tevékenységét vizsgáló Carmelo Zuccaro szicíliai ügyész is a Mineóban működő menekülttábort kézben tartó maffia miatt indította nyomozását azt állítva, hogy az Olaszországba érkező tömeges migráció az olasz szervezett bűnözésnek jól jövedelmező üzletet képvisel.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?