Az amerikai hírszerzés orosz hackertámadások veszélyére figyelmeztette Macront


-A A+

Az amerikai hírszerzés orosz hackertámadások veszélyére figyelmeztette a választási kampány idején Emmanuel Macron francia elnökjelöltet.

A Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) vezetője, Mike Rogers, a szenátus fegyveres erők bizottsága előtti keddi meghallgatásán tájékoztatta az amerikai törvényhozókat arról, hogy az amerikai hírszerzésnek tudomása volt az orosz beavatkozási kísérletekről, s erről tájékoztatta is Emmanuel Macron elnökjelölt stábját.„Tisztában voltunk az orosz aktivitással... egyeztettünk erről francia partnereinkkel, még azelőtt, hogy a hackertámadások ténye a múlt héten nyilvánosságra került” - fogalmazott Rogers a meghallgatáson. Hozzátette: „folyamatosan figyeltük az oroszokat és azt tapasztaltuk, hogy sikerült behatolniuk a francia struktúrákba.” 

Az NSA vezetője ugyanakkor tartózkodott attól, hogy - az amerikai sajtó egy részében megjelenő hírekkel ellentétben - közvetlenül az orosz kormányzatot okolja a számítógépes támadásokért.

Mike Rogers közölte: az amerikai hírszerzés szorosan együttműködik más, olyan európai országok illetékeseivel is, ahol még az idén választások lesznek. Konkrétan a német és a brit hírszerzést említette meg. Az Egyesült Királyságban júniusban, Németországban pedig az ősszel lesznek parlamenti választások. Az amerikai hírszerzési közösség korábban már megosztott lényeges információkat európai szövetségeseivel az oroszoknak a tavalyi amerikai választási folyamatba történt beavatkozási kísérleteiről.

Rogers meghallgatása közben Richard Durbin demokrata párti szenátor sajtóértekezletet tartott, s bejelentette: arra szúlította fel a Trump-kormányzatot, hogy nyilvánosan is foglalkozzék a Macron-kampányt ért orosz hackertámadások miatti aggodalmakkal. „Macron győzelme a vasárnapi választásokon nem kisebbíti annak szükségességét, hogy a Trump-adminisztráció komolyan vegye ezeket a hackertámadásokat és szorosan együttműködjék a franciákkal a felelősök bíróság elé állítása és a leendő hackertámdások megelőzése érdekében” - fogalmazott Durbin szenátor.

Egyúttal közölte, hogy ez ügyben levelet írt Dan Coatsnak, az Országos Hírszerzési Igazgatóság vezetőjének és Rod Rosensteinnek, a helyettes igazságügyi miniszternek. A levél tartalmáról szólva Durbin leszögezte: „rendkívüli felelőtlennek” tartja, hogy az elnök szerinte még mindig tagadja Oroszországnak az amerikai elnökválasztási folyamatban alkalmazott kiberháborúját.

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X