Egyre több az erőszakos megnyilvánulás a magyar politikában

Miután a civil szervezeteket korlátozó törvény ellen tüntettek aktivisták a magyar parlamentben, Bayer Zsolt publicista fizikai erőszakkal fenyegetőzött. Valódi erőszakosságok  isegyre gyakrabban felütik a fejük Magyarországon.

"Ha még egyszer ezek vagy ilyennek megjelennek a parlament épületében, és ott megzavarják a munkát, akkor úgy kell őket kivágni, mint a macskát szarni. Ha a taknyukon és a vérükön kell őket kirángatni, akkor a taknyukon és a vérükön. (...) Ha kell, akkor szanaszét kell verni a pofájukat" – mondta Bayer a hétvégén a Karc FM rádióműsorában.

A HVG azt írja, a Hősök vétója című, április elején a Hősök terén megtartott tüntetés szervezői reagáltak Bayer Zsolt szavaira a Facebookon. Mint írták: a házszabály alapján a bizottsági ülések nyilvánosak, regisztrációval bárki számára meghallgathatóak. A civil szervezetek munkatársai a bizottság ülését nem megzavarva, csendben, demokratikus eszközökkel fejezték ki véleményüket.

Ezt követően Berkecz Balázs, az Együtt politikusa feljelentést ígért Bayer Zsolt ellen, úgy fogalmazva: „Orbán kegyence nem fenyegethet senkit veréssel, főleg nem nyilvánosan, főleg nem egy közösséget". Berkecz arra célzhatott, hogy Bayer Zsolt Fidesz-párttag, és az eddigi szavaiért sem vonták felelősségre, sőt a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét is megkapta. Szél Bernadett, az LMP társelnöke is feljelentést tesz a publicista szavai miatt.

Orbán nem kommentálta

"Nem láttam, nem tudom kommentálni, nem tudom. De ha láttam volna, se kommentálnám" – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az ügyről. Az ATV munkatársa próbálta megérdeklődni, hogy mit gondol Bayer Zsolt szavairól, de a miniszterelnök – ahogyan a lap írja – "határozottan és konzekvensen" elhárította a válaszadást.

Egyre több az erőszak

Hétfőn írta meg a magyarországi sajtó, hogy veréssel fenyegetett egy államtitkárt a jobbikos Szilágyi György képviselő. „Gyere ki, úgy nyakonb*szlak, hogy leszáll a fejed” – fenyegetőzött a szélsőjobboldali párt képviselője. Szilágyi később bocsánatot kért a megfenyegetett Dömötör Csabától: "A vita hevében valóban a sajtóban is idézett bekiabálással válaszoltam. Ez az indulatból történt felkiáltás valóban sérti a Ház méltóságát. Bocsánatot kérek tehát a választópolgároktól, hogy a parlamentben Bayer Zsolt-i stílust használtam".

Múlt pénteken a 444.hu munkatársát inzultálták. Halász Júlia elmondása szerint videóriportot akart készíteni a Fidesz konzultácós országjárásának budapesti állomásáról, amikor Szabó László az újbudai Fidesz tagja, az önkormányzat kabinetvezető-helyettese nem engedte vissza az eseményről telefonálni kilépő újságírót, rángatta, elvette a telefonját és kitörölte a fotókat belőle. A Fidesz újbudai szervezete az eset kapcsán közleményt adott ki, amiben azt írják, visszautasítják a lap vádaskodását, amellyel bántalmazásnak próbálja beállítani, hogy kivezették egy, a sajtó számára zártkörű, csütörtöki kerületi rendezvényről. A történtek miatt tüntetést is szerveztek Újbudán.

A magyar közéletben egyre több az erőszakos megnyilvánulás, a közbeszéd silányulására pedig Áder János államfő is felhívta a figyelmet. Ünnepélyes eskütételén drámai mértékűnek nevezte a politikai közbeszéd állapotának romlását, ezért az 1867-es kiegyezést ajánlotta követendő történelmi példaként. A köztársasági elnök a közbeszéd színvonalának romlásáért nem akarja porciózni a felelősséget, „de a politikai számosság okán mindig a kormánypártoké a nagyobb”.

Kapcsolódók

Kimaradt?