Sorra gratulálnak Emmanuel Macronnak a világ vezetői

Emmanuel Macron megválasztott francia elnök győzelme után egyeztetett Angela Merkellel, Theresa May-jel és számos más vezetővel, de Donald Trump is gratulált neki.

Emmanuel Macron megválasztott francia elnök telefonon beszélt vasárnap este Angela Merkel német kancellárral, megígérve neki, hogy hamarosan ellátogat Berlinbe, és beszélt Theresa May brit miniszterelnökkel is Nagy-Britannia kilépéséről az Európai Unióból – közölték különböző források. Merkellel 10 perces, nagyon szívélyes beszélgetést folytatott Macron – közölte egy meg nem nevezett forrás, aki közel áll a vasárnapi francia elnökválasztás győzteséhez.

Theresa May egyik szóvivője elmondta, hogy a brit kormányfő melegen gratulált Macronnak, és kifejezte várakozását leendő közös munkájukkal kapcsolatban egy sor területen, legközelebb a NATO- és a G7-csúcstalálkozókon. May ismét elmondta, hogy hazája – az unióból való kilépése után – erős partneri kapcsolatot szeretne egy biztonságos és gyarapodó Európai Unióval.

Macron telefonon beszélt Justin Trudeau kanadai miniszterelnökkel is. Trudeau hivatala közlése szerint kifejezte abbéli reményét, hogy a Macron vezette Franciaországgal közösen elő tudják majd mozdítani a nemzetközi biztonságot, megerősítik a tudományos és technológiai együttműködést, és sok munkahelyet hoznak létre a középosztály számára az Atlanti-óceán mindkét partján.

Gratulált Macronnak győzelméhez Malcolm Turnbull ausztrál miniszterelnök is, kijelentve a Twitteren, hogy a két ország kapcsolatai erősebbek lesznek, mint valaha.

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök szintén a Twitteren gratulált és kifejezte elégedettségét az eredménnyel. Macron győzelme „friss levegő Franciaországnak és egész Európának. Biztos vagyok abban, hogy szorosan együtt fogunk tudni működni Európáért, hogy a kontinens irányt váltson, ismét megihlesse lakóit, hogy soha többé ne kelljen megtapasztalni a szélsőjobb szörnyűségét” – írta Ciprasz.

Gratulált Macronnak a holland, a belga, a lengyel, a cseh és a szlovák politikai vezetés is. Mark Rutte holland miniszterelnök azt írta Facebook-oldalán: „a franciák egyértelműen haladó és Európa-párti döntést hoztak”. Charles Michel belga miniszterelnök arra kérte Macront, hogy együtt „keltsék új életre az EU-t”. Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök azt írta üzenetében, hogy Macron győzelme pozitívum Franciaországnak, Csehországnak és az egész Európai Uniónak. Andrej Kiska szlovák elnök is arról írt a Twitteren, hogy ez győzelem mindenkinek, aki hisz Európában.

Francois Hollande távozó francia elnök telefonon gratulált Macronnak a győzelméhez. Közleményében kiemelte: Macron elsöprő győzelme azt mutatja, hogy a francia emberek nagy többsége egységbe akar tömörülni a köztársaság értékei mentén, és ki akarja mutatni, hogy az ország az Európai Unióhoz tartozik.

Boldog vagyok, hogy a franciák az európai jövőt választották – közölte Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke Twitter-üzenetében. Juncker vasárnap levelet küldött a megválasztott francia elnöknek, amelyben kifejezte örömét afelett, hogy Macron választási győzelmével megvédte az erős és progresszív Európát, amelyet minden bizonnyal elnöksége alatt továbbra is támogatni fog a kontinens jövőjéről folytatott viták során.

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke Twitter-üzenetében Macron győzelméhez gratulálva kijelentette: „Számítok Franciaországra – amely Európa szívében marad -, hogy vele együtt változtatjuk meg az Európai Uniót, és hogy közelebb visszük azt az európai polgárokhoz”.

Donald Trump amerikai elnök is egy Twitter-bejegyzésben fejezte ki jókívánságait Macronnak. „Gratulálok Emmanuel Macronnak, Franciaország következő elnökének a mai nagyarányú győzelemhez. Alig várom a közös munkát” – írta.

Hszi Csin-ping kínai elnök és Abe Sindzó japán miniszterelnök hétfőn gratulált. Hszi üzenetében azt írta, hogy Párizs és Peking „osztozik a felelősségben a békéért és a világ fejlődéséért”. A Kínai Kommunista Párt angol nyelvű lapja, a The Global Times szerkesztőségi cikkben üdvözölte Macron győzelmét, és úgy ítélte meg, hogy neki sikerült legyőznie a populizmust, ellentétben azzal, hogy az Egyesült Államokban tavaly ősszel Donald Trump győzött az elnökválasztáson.

Pekingnek és Párizsnak jó volt a viszonya a most leköszönő Francois Hollande elnök hivatali ideje alatt is, eltérően a Hollande-ot megelőző Nicolas Sarkozy mandátumával. Abe Sindzó gratuláló üzenetében azt írta, hogy Macron győzelme a protekcionizmussal szemben „jelképes”, és jó az Európai Unió számára. A japán kormányfő is azt írta: szívesen működik együtt Macronnal a világ problémáinak megoldásán.

A szavazatok csaknem száz százalékának összeszámlálása alapján Macron a voksok 66,06 százalékát szerezte meg a francia belügyminisztérium hajnali közlése szerint, ellenfele Marine Le Pen pedig a 33,94 százalékát.

Kapcsolódók

Kimaradt?