Elbúcsúzott Hillary Clinton, elnökként tér vissza?

Az egyetemes értékek és az amerikai érdekek védelmét, a biztonság növelését nevezte az amerikai diplomácia főbb hosszú távú céljainak Hillary Clinton leköszönő külügyminiszter munkatársai előtt szerdán elmondott búcsúbeszédében. Ide sorolta azt is, hogy minél több embernek segítsenek a világ minél több részén.hillary

Hillary Clinton, aki négy éven át volt tagja Barack Obama elnök kormányzatának, péntektől adja át posztját utódjának, John Kerrynek. Bill Clinton egykori elnök feleségét – jóllehet ő maga ezt eddig nem erősítette meg – esélyesnek tartják arra, hogy 2016-ban a demokraták jelöltje legyen az elnökválasztáson.

A nemzetközi sajtóhoz is eljuttatott búcsúbeszédében Clinton köszönetet mondott munkatársainak, és leszögezte, hogy tettrekészségük és szakmai felkészültségük teljes hivatali idejében büszkeséggel töltötte el, a világ bármelyik pontján tartózkodott is. Az elmúlt négy év nagy történései közül a miniszter egyebek mellett az arab tavaszt, az iraki háború lezárását, az afganisztáni átmenet megkezdését, az új START nemzetközi leszerelési szerződés aláírását, a világgazdaság újjáépítését emelte ki.

Mint mondta, annak idején azzal a szándékkal érkezett a tárcához, hogy a védelempolitika mellett növeli a diplomácia és a fejlesztési politika szerepét az amerikai külpolitikában. Mint mondta, az elmúlt négy év munkája még inkább meggyőzte arról, hogy ezek az elemek a tárca munkájának fő pillérei. Clinton egyúttal méltatta utódjának rátermettségét és felkészültségét a feladatra.

Kimaradt?