Orbán Viktorral egyeztettek RMDSZ-es vezetők Csengerben

A román–magyar határ átjárhatóságát, illetőleg a közlekedés gyorsabbá és biztonságosabbá tételét érintő projektről egyeztettek Szatmár megyei RMDSZ-es politikusok Orbán Viktorral, Magyarország miniszterelnökével és Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszterrel csütörtök délelőtt Csengerben, a kistérségi tanuszoda átadását követően. A miniszterelnök beszédébe is belefoglalta a határ két oldalán élők életének megkönnyebbítését jelentő projektek egy részét.

„Éppen az elmúlt időszakban fordultam Románia belügyminiszter asszonyához azzal a kérdéssel, hogy mit kívánnak tenni a magyarországi határrészen kialakult kilométerhosszú autósorokkal és az emiatt tűrhetetlenül hosszúra nyúló várakozási idővel, s máris megérkezett a válasz Magyarországról. A magyar fél kormányhatározatot fogadott el a témával kapcsolatban, amely szerint megszüntetik a szigorított ellenőrzést” – fogalmazott Magyar Lóránd parlamenti képviselő, majd elmondta, hogy ez jelentősen csökkenti majd a várakozási időt, amely miatt a torlódások kialakultak. Ez örömhír azok számára, akik csak időszakosan lépték át a határt, de azoknak is, akik a magyarországi lakhelyük vagy munkahelyük miatt kénytelenek voltak naponta több órát is várakozni.

A bukaresti törvényhozó a meglévők mellett az ideiglenesen megnyitott határátkelőhelyekkel kapcsolatban is kérdezett a belügyminisztertől. Ehhez a témához is érkezett jó hír Magyarországról. „Azt az ígéretet, miszerint Magyarország Kormánya indítványozni fogja egy a Csengert és Óvárit összekötő határátkelő megnyitását, több szempontból is hasznosnak látom. Egy újabb határátkelő alternatívát biztosít, és tehermentesíteni tudja a meglévőket, ugyanakkor a Szatmár és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék gazdaságát is szorosabbá tudja fűzni”– nyilatkozta Pataki Csaba, Szatmár Megye Tanácsának elnöke az Orbán Viktorral folytatott megbeszélést követően. A megbeszélés azonban nemcsak a határátlépőknek hozott pozitívumot, egy korábbi ígéret is megvalósulni látszik.

„Az utóbbi egy hétben két kiemelkedően fontos hírt is kapott Szatmárnémeti. Az egyik a terelőút megépítéséhez szükséges ingatlan-kisajátításokról szóló kormányhatározat, most pedig annak az ismételt ígérete, hogy a magyar kormány az M3-as autópályát meghosszabbítja a határig, s a tervek kivitelezését már idén meg is oldják. Ez azt jelenti, hogy nemcsak tehermentesítjük a megyeközpontot, de az eddiginél gyorsabban is rákapcsolódhatunk majd Európa autópálya hálózatára, már rögtön, ahogy átlépünk majd a határon” – számolt be két, mindenki számára igencsak örvendetes hírről Szatmárnémeti polgármestere, Kereskényi Gábor.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?