Eljárás indul Magyarország ellen a lex CEU miatt Brüsszelben

Figyelmeztető levelet küld a magyar kormánynak az Európai Bizottság, ez a kötelezettségszegési eljárás első eleme.

Uniós jogba ütközik a felsőoktatási törvény CEU-t ellehetetlenítő módosítása, mivel korlátozhatja a szabad szolgáltatásnyújtás elvét. Ezért az Európai Bizottság figyelmeztető levelet küld a magyar kormánynak, ami a kötelezettségszegési eljárás első szakasz - írta az Eurológus.

A törvény előírja, hogy a CEU csak akkor működtethet Magyarországon egyetemet, ha odahaza, az Egyesült Államokban is nyit egy intézményt, amire irreálisan szűk határidőt szab a jogszabály. Emellett a jogszabály alapján az egyetem működéséről az amerikai szövetségi kormánnyal kell megállapodnia a magyar államnak, ami szintén lehetetlenség, mivel az Egyesült Államokban a szövetségi kormány nem visz felsőoktatási ügyeket.

Az átírt törvény az Európai Bizottság szerint indokolatlanul nagy terhet ró a külföldi egyetemekre Magyarországon. A magánkézben lévő oktatási intézményekre is vonatkozik ugyanis az az irányelv, amely szerint a szolgáltatások szabad mozgását csak nagyon indokolt esetben szabad korlátozni. A bizottság szerint túlzott korlátozásnak számít, hogy meg akarják szabni, mi lehet az egyetem neve, illetve hogy az anyaországi tevékenységet is előírják az intézménynek.

A fenti megkötések a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) szabályaival is ütköznek, amiért majd az EU-nak kell számot adnia a világszervezet előtt. A svéd kereskedelmi biztos, Cecilia Malström háttérbeszélgetéseken már szóba hozta, hogy változtatni kelle a magyar szabályokon, ha az EU nem akar nézeteltérést a WTO-val.

Kapcsolódók

Kimaradt?