Borbély az EPP-közgyűlésen: az RMDSZ a magyarság legitim képviselője

„Az RMDSZ megnyerte a parlamenti választást az erdélyi magyar közösségen belül” – mondta Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke, az Európai Néppárt (EPP) Politikai Közgyűlésének hétfői brüsszeli ülésén.

A politikus felszólalásában közölte az EPP küldötteivel: “kilencven százalék szavazattal nyertünk el a magyarság képviseletét, olyan körülmények között, hogy egy magyar párt révén első alkalommal volt kihívónk. Az Erdélyi Magyar Néppárt, amely az Európai Néppárt tagjelöltje, leszerepelt a választáson” – hangsúlyozta Borbély László, hozzátéve, hogy a választásokat követően továbbra is nyilvánvalóan a Romániai Magyar Demokrata Szövetség a romániai magyarság legitim képviselője.Borbely-Laszlo-az-EPP-Kozgyulesen-610x300

Borbély személyesen mondott köszönetet Antonio Lopez Isturiz főtitkárnak a kampányban nyújtott támogatásáért és a bukaresti EPP-kongresszus megszervezéséért. Látogatása során a politikai alelnök tájékoztatta az EPP főtitkárát a romániai politikai helyzetről, amelyben, mint mondta, az RMDSZ-nek ellenzéki szerepből kell jelentős kihívásokkal szembenéznie.

Borbély László ugyanakkor elmondta, az RMDSZ több európai kisebbségi szervezettel együtt polgári kezdeményezést készít az uniós kisebbségvédelmi szabályozás megteremtésére. Ennek keretében egy év alatt legalább egymillió európai polgár támogató aláírását kell megszerezni a kezdeményezés támogatására – fogalmazott a politikai alelnök.

Az Európai Néppárt kétnapos brüsszeli Politikai Közgyűlésén az RMDSZ részéről Borbély László, Winkler Gyula európai parlamenti képviselő és Vincze Loránt nemzetközi kapcsolatokért felelős titkár volt jelen.

Kimaradt?