Tovább pusztítanak az árvizek Ausztráliában

Négyre emelkedett kedden az ausztráliai árvizek halálos áldozatainak száma. Két államban ezrek kényszerültek az otthonuk elhagyására, fennakadások keletkeztek a légi és a vasúti közlekedésben, illetve a szénbányászatban.

A kontinens keleti felében fekvő Queensland és Új-Dél-Wales államok egyes területein az elmúlt három napban 200 milliméter csapadék esett, megduzzasztva a folyókat, és településeket árasztva el.australia

Egy 14 helikopterből álló mentőflotta keddre virradóra több mint ezer embert mentett ki Queensland állam különböző településeiről. A mentés még folytatódik.

Az árvizek negyedik áldozata egy hároméves kisfiú, aki a kórházban halt bele sérüléseibe, miután rádőlt egy fa Brisbane-ben, Ausztrália harmadik legnagyobb városában.

Az árvíz által leginkább sújtott településen, a Brisbane-től 370 kilométerre északra fekvő Bundabergben már több mint 2000 házat öntött el az ár, és 7500 embert kellett kimenekíteni. Sokan a házuk tetejére menekültek, onnan integetnek a csónakoknak, segítséget kérve. A televízió képeket mutatott emberekről, akiket csörlővel kellett kihúzni az árból.kenguru

A hatóságok arra figyelmeztették a brisbane-i lakosokat, hogy forralják fel a vezetékes vizet, mert a város fő víztisztító telepe az árvíz miatt működésképtelenné vált.

A szakadó eső elöntötte a kelet-ausztráliai szénmezők egy részét is. A queenslandi Bowen-medencében a lehullott csapadék mennyisége elérte a 400 millimétert. A felszíni Middlemount szénbánya védőgátját áttörte az ár, legalább három hétre megbénítva a termelést. Az Aurizon Holdings Ltd. szállítási cég arra kényszerült, hogy leállítsa szénszállító vasúti szerelvényeit, amelyek a keleti parton fekvő Gladstone kikötőjébe viszik az exportra szánt szenet.

Az árvizek valószínűleg nem befolyásolják majd lényegesen az ausztrál cukornádtermést, ami az eddigi jelentések szerint nem szenvedett nagyobb károkat.lezartut

Kimaradt?