Újabb tüntetés Budapesten: dulakodás a Fidesz székházánál

A Civilizáció nevű Facebook-csoport szervezésében "a kormány kirekesztő, megbélyegző, civil törvénytervezete"  és a lex CEU ellen tartottak demonstrációt a Hősök terén szerda délután, Budapesten. A tüntetők egy része a Fidesz székháza elé vonult, ahol megpróbálták áttörni a rendőrkordont.

Az ATV beszámolója szerint tízezres tömeg gyűlt össze a Hősök terén, ahol a tömeg egy hatalmas szívalakot formált, középen a 'civil" felirattal. Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány igazgatója arról beszélt, hogy a civil szervezetek nagyon fontos társadalmi munkát végeznek, például a karitatív, a kulturális és környezetvédelmi területen az ő munkájuknak köszönhetően "Magyarország jobban teljesít". 

Kijelentette, hogy folytatni fogják a munkájukat, "előbb voltunk itt, mint a kormány, és tovább is maradunk". Arra is felhívta a figyelmet, hogy a magyar állam is kap külföldi támogatásokat. Amikor a kormány tapsolja el a brüsszeli milliárdokat, az oké? Ha a civil szervezet kap néhány milliót, aminek minden fillérével elszámol, akkor azt pellengérre kell állítani? - vetette fel. 

A beszédek elhangzása után a tömeg egyik fele elindult az Oktogon felé, egy 7-800 fős tömeg pedig a Fidesz-székház elé, a Lendvay utcába vonult. Zengett az "Orbán takarodj!".

A Lendvay utcánál farkasszemet néznek a rendőrök és a tüntetők, akik azt skandálták: "Ruszkik haza!". Néhányan nemzeti konzultációs papírrepülőkkel dobálták meg a Fidesz-székházat védő rendőröket. A tüntetők azt is skandálták, "bűnözőket védtek". Többen leültek a rendőrsorfal elé, hogy megakadályozzák a rendőrök megindulását a tömeg irányába.

Kis idő elteltével a tüntetők nekimentek a Lendvay utcánál felsorakozó rendőröknek, és elkezdték nyomni a sorfalat. Nagy lökdösődés alakult ki a Fidesz székháza előtt. Egy rendőr hangosbemondón felszólította a tömeget, hogy távolodjon el a sorfaltól, de a tüntetők nem hátráltak meg.

Később a demonstrálók egy csoportja, akik a Lendvay utca bejáratánál nézett farkasszemet a rendőrökkel, most elindult az Oktogon felé, amelyet közel 6 ezer demonstráló már birtokba vett. Innen a tömeg a Nyugati pályaudvarhoz, onnan pedig a Bajcsy-Zsilinszky úőton a Deák térhez. A rendőrség a lezárta a forgalom elől a vonulók útvonalát.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?