Soros üzeni: soha nem hagyják el Budapestet

Azzal nyugtatja az aggódó diákokat és tanárokat a CEU rektora és helyettese, hogy kidolgozott terveik vannak a jövőben is a tanulás, a tanítás és a kutatás biztosítására. Az egyetem polgárainak írt levélből kiderül: Soros elkötelezett projektje mellett, és az intézménye bázisa marad a magyar fővárosban.

A Michael Ignatieff, a CEU elnöke és rektora, valamint Liviu Matei rektorhelyettes az egyetem diákjainak, tanárainak, kutatóinak, munkatársainak kiküldött levelében az áll, "politikai fenyegetéssel nézünk szembe, de az egyetem minden körülmények között folytatja működését".

"A döntéstől függően azonnal kidolgozott jogi akcióba kezdünk Magyarországon és Európában, amellyel hosszú távú megoldást és azonnali jogorvoslatot keresünk" – áll a levélben, amelynek megírásakor Áder János államfő még nem írta alá a Lex CEU-t. A CEU ugyanakkor nem adja fel, hogy tárgyalásos megoldást találjon az intézmény jövőjére és függetlenségére nézve - áll a szövegben.

A levélből kiderül, magas rangú hivatalnokok érkeznek Washingtonból és Brüsszelből a Nádor utcába. "Sokan aggódtok, mit hozhat a jövő, de szeretnénk biztosítani róla, hogy az igazgatótanácsunk és az alapítónk is hajthatatlanul elkötelezett az akadémiai munka folytatása mellett – utal közvetlenül Soros Györgyre a rektor. "Minden esetre kidolgozott terveink vannak, hogy biztosíthassuk a jövőben is a tanulást, a tanítást és a kutatást."

"Szeretnénk abban is tiszta helyzetet teremteni, hogy Budapest az otthonunk, és nem fogjuk elhagyni a bázisunkat bármi is következzen. Mindegy, mi vár ránk, ez mindig igaz lesz" – olvasható a HVG által idézett angol nyelvű levélben.

Kapcsolódók

Kimaradt?