Demonstráció a CEU-ért: rég nem tüntettek ennyien Budapesten

FRISSÍTVE: A szervezők szerint 70 ezren vesznek részt felsőoktatási törvény módosítása elleni vasárnapi budapesti tüntetésen. A tömeg az esti órákban a parlamenthez ért.

Az Oktatási Szabadságot csoport szervezésében megtartott demonstráció  a Várkert bazár bejáratánál kezdődött vasárnap délután.A szervezők és tiltakozók szerint a felsőoktatási törvény módosítása ellehetetleníti a Közép Európai Egyetem (CEU) magyarországi működését, ezért azt kérik Áder János köztársasági elnöktől, hogy az Országgyűlés által kedden megszavazott törvényt ne írja alá, hanem küldje vissza a parlamentnek újratárgyalásra, vagy az Alkotmánybíróságnak alkotmányossági felülvizsgálatra.

A rendezvény kezdetén a tiltakozók nagyrészt megtöltötték a Duna-part Várkert bazár előtti szakaszát, a Lánchídtól az Erzsébet hídig. A demonstrálók közül volt aki nemzetiszínű, illetve uniós zászlókat lobogtatott, mások "állítsuk meg Orbán Viktort" feliratú molinókat, táblákat tartottak a magasba, a "CEU-val vagyunk" kitűzőket viseltek, illetve többen azt énekelték: "Áder János, Áder János ébredj fel, ébredj fel!" Egy nagyobb molinón a "Civil vagyok, magyar vagyok, szabad vagyok" felirat volt olvasható, és több kisebb lapon is ez a szöveg állt.

A menet a " Miért féltek az oktatástól? " feliratú molinó mögött indult el a CEU Nádor utcai épületének érintésével a Parlament elé. A demonstráció kezdetén Berg Dániel a CEU hallgatója azt hangsúlyozta, hogy a tüntetés nemcsak egy egyetemről, hanem egy országról szól, arról, hogy azt mondjuk és azt gondoljuk, amit akarunk. Ez szabad társadalom nélkül lehetetlen - tette hozzá. Arról is szólt, hogy Áder János köztársasági elnöknek lehetősége van arra, hogy megmutassa nemcsak pártkatona, hanem államférfi.

FRISSÍTÉS1: A demonstráció hivatalosan román idő szerint fél 9 körül ért véget, de a tömeg nagy része nem mozdul a parlamenti előtti térről. Ezt skandálják: „Mocskos Fidesz!, Orbán, takarodj!, Szabad ország, szabad egyetem!, Menjünk fel a Várba!, Ruszkik, haza!, Börtönbe!" Az emberek időnként – a bukaresti tüntetésekhez hasonlóan – magasba emelték a világító mobiltelefonjaikat. Egy videót is kaptunk erről egy résztvevőtől, Barcs Lászlótól: 

FRISSÍTÉS2: A CEU melletti tüntetők közül este 9-re több ezren az EMMI Szalay utcai épületéhez vonultak. A minisztérium bejáratánál összecsaptak a rendőrökkel, majd rövid dulakodás után úgy döntöttek, tovább mennek a Nagykörútra, és lezárják.

Több ezren vonulnak, eleinte az is felmerült, hogy a Fidesz székházához mennek, de aztán változott a terv – számolt be az ATV. Időnként felhangzik a "Mocskos Fidesz". A rendőrök is követik a tüntetőket, kisebb lökdösődés volt köztük. A tüntetők a Nyugati térnél járnak, lezárták a körút egyik felét, az Oktogon irányába haladnak.

"Elvesztette közpénz jellegét, közpénz jellegét", énekli a vidám tömeg, majd átvált a "Fidesz-maffia" strófára.  Az Oktogonnál az Andrássy útra fordult a tömeg, még mindig több ezren vannak. A tüntetők a Lendvay utcai Fidesz székházhoz mennek.

A Lendvay utcát sisakos rohamrendőrök zárták le a tüntetők elől. A demonstrálók a Bajza utcába értek, kiabálnak. Tíz óra előtt kétperccel azt, hogy: ÁVH, ÁVH.  A tüntetők a Lendvay utcába akarnak bejutni, de sem a Dózsa György úrtól, sem a Bajza utcából nem engedik őket a rohamrendőrök. (A Kossuth tér már jó fél órája, fél tíz körül kiürült.)

Egy szemtanú szerint néhány tüntető a szomszédos kerteken keresztül bejutott a Fidesz székházának kertjébe, de az ott őrködő TEK-esek kidobták őket. Állítólag egy személy megsérült. A tüntetők 10 óra után néhány perccel úgy döntöttek, megpróbálnak a Hősök terére menni. Nagyjából 1500-2000 tüntető van még jelen, most a Hősök tere-Dózsa György út találkozásánál várakoznak. Sok a rohamrendőr is.

Gázszerelő, gázszerelő, kiabálják, miközben több száz demonstráló leült a járdára. Összesen háromezer tüntető tüntet fél 11 körül. 11 körül elfoglalták az Oktogont, sokan leültek az úttestre. "Ti is ülni fogtok", üzenték a hatalom birtokosainak. Még itt is ezres nagyságú tömeg demonstrált.

Fidesz: tüntetést Soros pénzelte

Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke szerint a Közép-európai Egyetem (CEU) melletti vasárnap délutáni tüntetést a Soros György üzletember által pénzelt és irányított ügynökszervezetek "gründolták", azért, mert a Fidesz-frakció benyújtotta a külföldről támogatott "ügynökszervezetek" átláthatóságáról szóló törvényt.

Németh Szilárd vasárnap az MTI-nek telefonon azt mondta: a Soros György által aktívan támogatott szervezetek mintegy két éve folyamatosan támadják a magyar kormányt, aminek célja, hogy "a határvédelmet szétzilálják, az illegális bevándorlók szabad bejutását kikényszerítsék". Úgy vélte:nyíltan a magyar törvények megsértésére buzdítanak.

Hangsúlyozta: Magyarországnak meg kell védenie magát, ennek első lépése az átláthatóság. Úgy fogalmazott:minden magyar embernek tudnia kell, "kicsodák Soros György emberei"és milyen pénzek, milyen érdekek állnak a külföldről támogatott szervezetek mögött. Ezért nyújtotta be a Fidesz-frakció az említett törvényjavaslatot - közölte.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?