Megszavazta a magyar parlament a lex CEU-t

123 igen és 38 nem szavazat mellett fogadta el kedden a magyar országgyűlés a lex CEU-ként elhíresült törvényt, amely jelentősen megnehezíti a Soros György magyar származású amerikai üzletember által fenntartott Közép-európai Egyetem (CEU) működését.

A kormány javaslatát azért nevezhetjük lex CEU-nak, mert több rendelkezése kizárólag a CEU-ra vonatkozik, lényegében annak megmaradását lehetetleníti el. Hétfőn meg is szigorították a határidőket, amely még az eredeti terveknél is rosszabb helyzetbe hozza a a Soros-alapítvány által finanszírozott felsőoktatási intézményt.

A múlt héten benyújtott javaslatot  Semjén Zsolt indítványára  a szokásoktól eltérően kivételes eljárásban tárgyalták. Ez azt jelenti, hogy hétfőn három órán keresztül lehetett csak módosítókat benyújtani, a legilletékesebb, oktatással foglalkozó kulturális bizottság előtt nem járt a javaslat, és most, kedd reggel vitáztak róla a képviselők.

A CEU-törvény ellen számtalan oktatási intézmény, szervezet és neves egyetemi oktató (köztük erdélyi értelmiségiek) tiltakozott. Vasárnap délután Budapesten tüntetést is szerveztek, illetve kedd délután öt órára ismét tiltakozást szerveznek, élőláncot vonnak a CEU épülete köré.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az expozéjában először jogi-szakmai érveket sorakoztatott, majd Soros György világméretű lejárató kampányáról beszélt, és egy eddig nem ismert Soros György-levelet is felolvasott. Az ellenzéki képviselők a Fidesz károkozásáról beszéltek és diktátorozták Orbán Viktor miniszterelnököt.

A most elfogadott javaslat még nem lép életbe, ameddig Áder János köztársasági elnök alá nem írja, illetve ki nem hirdetik. Feltehetően az Alkotmánybíróság elé is kerül majd a módosítás.  Az LMP két társelnöke, Szél Bernadett és Hadházy Ákos szerint a CEU ellehetetlenítéséről szóló előterjesztés a párt álláspontja szerint nemcsak elfogadhatatlan és káros, de alaptörvény-ellenes is. A párt ezért az Alkotmánybírósághoz fordul és kéri a többi ellenzéki párt támogatását a beadványához. 

„Európa nem hallgathat, amikor a civil társadalom, illetve maga a tudomány elől veszik el a levegőt, ahogy az történik éppen Budapesten a Közép-európai Egyetemmel (CEU)” - mondta az MTI szerint Frank-Walter Steinmeier német államfő az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén. Steinmeier hangsúlyozta: „amikor Európában vitákat folytatunk, akkor azt szilárd, normatív alapon tesszük. Legyenek a vitás kérdések bármilyen összetettek, soha nem téveszthetjük szem elől a legfontosabbat, azt, hogy a szabadság és demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok alapelvei nem képezhetik vita tárgyát”.

CEU-rektor: "a harc még nem ért véget"

Percekkel a lex CEU megszavazása után Michael Ignatieff, az egyetem rektora is jelezte, hogy megtámadják a tövény alkotmányosságát.  Az intézményvezető ez a CEU hallgatóinak, oktatóinak írt levélben tudatta. "Az elmúlt héten együtt álltunk ki – hallgatók, oktatók közösen – saját egyetemünk és az összes magyarországi felsőoktatási intézmény oktatási szabadsága mellett. E rövid idő alatt a CEU világszerte az akadémiai szabadság szimbólumává vált" – idézte sorait a hvg.hu.

A levél így folytatódik: "a CEU tántoríthatatlanul ellenez bármilyen törvénykezési lépést, ami kockáztatja az oktatási szabadságot, nemcsak a CEU-ét, hanem más magyar kutató és oktatási intézményekét. A harc még nem ért véget. Megtámadjuk a határozat alkotmányosságát".

MSZP: az államfő ne írja alá törvény módosítását!

Az MSZP-frakció egységesen kiáll a CEU mellett és azt kéri Áder János köztársasági elnöktől, hogy ne írja alá a nemzeti felsőoktatási törvény módosítását - közölte az ellenzéki párt frakcióvezetője kedden a jogszabály parlamenti elfogadása után tartott sajtótájékoztatón.

Tóth Bertalan - aki mögött felsorakoztak a képviselőcsoport tagjai - közölte, aljas, pitiáner támadásról van szó, amely nem szakmai kérdésről, hanem az oktatási szabadság megvonásáról szól. Elfogadhatatlan a Fidesz eljárása, a törvényjavaslatot a szocialisták nem szavazták meg - mondta.

A frakcióvezető szerint a Fidesz eddig a jogalkotást a barátai, rokonai helyzetbe hozására használta. A kormánypárt most az oktatás szabadsága ellen küzdve kivégez egy felsőoktatási intézményt, ezt jogalkotási kivégzésnek lehet tekinteni - hangoztatta. Hozzátette: a köztársasági elnökhöz fordulnak, hogy ne írja alá ezt a törvényt.

Tóth Bertalan közölte azt is, a frakció részt vesz délután azon a demonstráción, amit a törvénymódosítás ellen szerveztek. Kitért arra is, hogy a washingtoni székhelyű Freedom House nonprofit szervezet jelentése szerint most már Romániában és Bulgáriában is szabadabban élhetnek az emberek, mint Magyarországon.

A DK elindítja a népszavazást a CEU megmentéséért

A Demokratikus Koalíció elindítja hétfőn bejelentett népszavazási kezdeményezését annak érdekében, hogy megakadályozzák a CEU megszüntetését - közölte a párt alelnöke. Vadai Ágnes keddi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a Fidesz megszavazta a legjobb hazai egyetem, a CEU bezáratását, ami egy világos és félreérthetetlen támadás az oktatás, a tudomány és a magyar fiatalok jövője ellen.

A DK politikusai távol maradtak a parlamenti szavazástól, amit a független képviselő azzal indokolt, hogy egyszerű többség is elég volt a törvénymódosítás elfogadásához, így az ellenzék nem tudott mit tenni ellene. A Demokratikus Koalíció viszont elindítja hétfőn bejelentett népszavazási kezdeményezését, hogy így akadályozza meg a CEU bezáratását, mindenki - pártok és civil szervezetek - csatlakozását várják - mondta.

Az Egyesült Államok szót fog emelni a CEU mellett

Az Egyesült Államok a továbbiakban is szót fog emelni a Közép-Európai Egyetem (CEU) függetlenségéért és háborítatlan magyarországi működéséért - közölte az amerikai nagykövetség kedden az MTI-vel. A közlemény szerint az Egyesült Államok csalódással értesült arról, hogy a Közép-Európai Egyetemet "célba vevő" törvényt kedden gyorsított eljárással elfogadták. 

Annak ellenére fogadták el a törvényt, hogy az Egyesült Államok, helyi és nemzetközi szervezetek és intézmények százai, valamint a tanszabadságot becsben tartó magyarok ezrei fejezték ki korábban komoly fenntartásaikat - olvasható a közleményben. Hozzátették, hogy a CEU a magyarországi kultúrát gazdagította, és 26 éve fontos eleme az amerikai-magyar kapcsolatoknak.

Áderhez fordul a CEU

A Central European University (CEU) a kedden elfogadott felsőoktatási törvénymódosítás alkotmányos felülvizsgálatára kéri Áder János köztársasági elnököt – közölte a CEU elnök-rektora, akit az intézmény budapesti sajtótájékoztatóján online kapcsoltak Washingtonból.

Michael Ignatieff csalódását fejezte ki a törvénymódosítás miatt, amelyet megfogalmazása szerint egy hét alatt, „minden vita nélkül áterőszakoltak az Országgyűlésen”. Hozzátette: az elfogadott verzió rosszabb, mint az eredeti, a 2018. január 1-jére előrehozott határidő nehezen betartható. Megerősítette: a CEU folytatja jelenlegi működését és programjait minden körülmények között, a diplomáik kétségbe vonása ellenére; elsődleges tervük, hogy Budapesten maradhassanak. Ignatieff ismét úgy fogalmazott: Budapest az otthonuk.

Liviu Matei, a CEU rektorhelyettese kérdésre válaszolva azt mondta: a Közép-európai Egyetem nem tud működni a CEU nélkül, nem áll szándékukban szétválni.

Emmi: a CEU megtéveszti a közvéleményt

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerint a CEU az elmúlt napokban folyamatosan megtévesztette a közvéleményt, beleértve nemzetközi tekintélyű tudósokat és szervezeteket.

A tárca kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: a „Soros-egyetem” a jogszabályok betartása helyett előjogainak minden áron való megtartását választotta, ehhez pedig minden eszközt bevet. Példaként hozták, hogy az Oktatási Hivatal engedélyére való hivatkozás esetében is lebukott, és módosítania kellett saját korábbi nyilatkozatát.

A minisztérium rámutatott: a parlament által elfogadott törvénymódosítás nem érinti a Közép-Európai Egyetemet, a CEU pedig tovább működhet, amint a két ország ezt elvi szinten nemzetközi megállapodásban támogatja.

A KKM bekérette az amerikai és a német ideiglenes ügyvivőt

Altusz Kristóf helyettes államtitkár bekérette szerdára a budapesti amerikai és német nagykövetség ideiglenes ügyvivőjét a felsőoktatási törvény ügyében – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) kedden az MTI-vel.

Mint írták, Magyarországon minden felsőoktatási intézménynek be kell tartania a rá vonatkozó szabályokat. „A ma elfogadott jogszabály kizárólag erre irányul” – fogalmaztak. Hangsúlyozták: „minden ezzel ellentétes állítás hamis, ezért a holnapi napra mind az Amerikai Egyesült Államok, mind Németország budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivőjét” a KKM-be kérette Altusz Kristóf.

Élőláncos tiltakozás kezdődött a CEU-nál

Élőláncos tiltakozás kezdődött kedd délután a CEU budapesti épülete előtt az Oktatási Szabadságot elnevezésű független diákszervezet szervezésében.

Az intézmény Nádor, Arany János, Október 6. és a Zrínyi utcai épülettömbjét körbeállók tiltakozásukat fejezték ki a parlament keddi döntése miatt, a szónokok pedig arra bíztatták Áder János köztársasági elnököt, hogy „vétózza meg”, azaz ne írja alá a törvény-módosítást. A tiltakozók közül sokan a „CEU-val vagyok” kitűzőt viselték, mások az államfőnek szóló, „VETO” és a „Ne írd alá” feliratú táblákkal fejezték ki véleményüket a szerintük az intézményt diszkrimináló törvénymódosítás ellen.

Cikkünk frissül.

Kapcsolódók

Kimaradt?