Hadrendbe állították a NATO első törökországi Patriot-ütegét

Hadrendbe állították szombaton a NATO által Törökországba telepített hat Patriot rakétaüteg közül az elsőt - közölték az atlanti szövetség európai főhadiszállásán, a belgiumi Monsban.

A NATO-országok külügyminiszterei tavaly december 4-én döntöttek úgy, hogy eleget tesznek az ankarai kormány kérésének, és a török területek, illetve a török lakosság biztonságának javítása érdekében Patriot típusú légvédelmi rakétákat telepítenek a török-szíriai határ közelében. A szíriai belharcok során ugyanis előzőleg szíriai oldalról több ízben támadás érte Törökországot.

A telepítés január elején kezdődött. Három NATO-tagállam - az Egyesült Államok, Németország és Hollandia - egyaránt két-két Patriot üteget állít fel Törökországban. A kezelő személyzet több száz főt tesz ki. patriot

A most hadrendbe állított első Patriot-üteg, amelyet a hollandok telepítettek, Adana török város és környéke biztonságát hivatott védelmezni. A további öt üteget is napokon belül hadrendbe állítják.

A Patriotok repülőgépek és taktikai rakéták megsemmisítésére egyaránt alkalmasak. A NATO többször nyomatékkal hangsúlyozta, hogy a törökországi telepítés kizárólag védelmi célokat szolgál, és nem takar semmilyen Szíria elleni támadó szándékot.

Kimaradt?