Eltörlik a kötelező érettségit a Moldovai Köztársaságban?

​Eltörölné a kötelező érettségi vizsgatételt az a törvénytervezet, amelyet Igor Dodon, a Moldovai Köztársaság elnöke nyújtott be csütörtökön. A javaslatot „nevetségesnek” nevezte Corina Fusu oktatásügyi miniszter.

A Deschide.md honlap számol be arról a három javaslatról, amelyet Igor Dodon, a Moldovai Köztársaság elnöke tett csütörtökön a középiskolai tanulmányok lezárását illetően. Az első javaslat szerint minden tanuló kapna egy oklevelet, amellyel igazolhatná a középiskolai tanulmányok elvégzését. A második javaslat szerintazok a diákok, akik érettségi vizsgára szeretnének jelentkezni kérvényezniük kellene ezt, ellentétben a mostani gyakorlattal, amikor a nem érettségizni óhajtóknak kell jelezniük szándékukat. A harmadik javaslat szerint az eddigi, általános érettségi mellett bevezetnék az úgynevezett „szakérettségit”. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy a pályaválasztásában biztos diák az általános érettségi helyett kiválaszthatná azt a 2-3 tantárgyat, amelyből érettségizni szeretne és ennek a vizsgának a letétele kiváltaná a felvételi vizsgát abba a felsőoktatási intézménybe, amely a szakérettségi profiljába illeszkedik.

Az ellenzéki alakulatok elutasítják Igor Dodon javaslatát, amelynek - mint fogalmaznak - több eleme jelenleg is érvényben van.

Corina Fusu oktatásügyi miniszter szerint az iskola feladata felkészíteni a gyerekeket a 21. század kihívásaira. „Ehhez még több tudás átadására és a technológiai vívmányok beépítésére van szükség, nem pedig a 'követlemények hiányára', ahogy egyezsek szeretnék” – fogalmazott Facebook-bejegyzésében az oktatásügyi miniszter. Szerinte a szocialisták javaslata nevetséges, Dodonék „orosz rulettet” játszanának a moldovai gyerekek jövőjével. 

Kapcsolódók

Kimaradt?