Egy kovásznai nővel beszélgetett Băsescu a Zöld-foki szigeteken

Kellemes meglepetés érte pénteken a hivatalos dél-amerikai körúton tartózkodó államfőt. Traian Băsescu a Zöld-Foki Köztársaság Sal nevű szigetén készült repülőt váltani Chile irányában, amikor a helyi légitársaság egyik alkalmazottja megszólította.

Az illető magyar, Estreias Noémi Rékának hívják, kovásznai születésű, és 1986-ban hagyta el dél-amerikai férjével Romániát, a repülőtéren pedig hidraulikus mérnökként dolgozik. „Az egyetlen romániai vagyok ezen a szigeten. Ez első alkalom az elmúlt 26 évben, amikor egy Tarom gépet és ennyi romániait látok ezen a repülőtéren. Hatalmas meglepetés ez nekem” – mondta Mediafax tudósítása szerint a székelyföldi nő az államfőnek.base

Traian Băsescu azonnal kiszúrta az asszony akcentusát. „Nagyon szépen beszél románul, hölgyem, ahhoz képest, hogy magyar. Jó, hogy nem felejtette el a nyelvet” – mondta az államfő. Beszélgetőtársával megosztotta azt is, hogy nagyon szereti Kovásznát, többször tölti szabadságot a háromszéki fürdővárosban.

Az államfő január 25-30. között Chilében részt vesz a dél-amerai államok és az EU vezetőinek értekezletén, majd Peruba látogat.

Kimaradt?