Bűnügyi vizsgálat indult Olaszországban a román rabszolganők ügyében

Bűnügyi vizsgálat indult Olaszországban a kizsákmányolt romániai vendégmunkások ügyében - nyilatkozta csütörtökön Carmen Dan belügyminiszter.

A tárcavezetőt arról kérdezte a sajtó, vannak-e olyan információi, miszerint a kizsákmányolt romániai nők más román állampolgárok közvetítésével jutottak munkához Olaszországban. A miniszter azt válaszolta, a napokban Szicíliában tartózkodik egy romániai küldöttség, amely többek között ezt a tényezőt is tisztázni fogja. „Tudomásunk szerint Olaszországban bűnügyi vizsgálatot indítottak az ügyben, az ezzel kapcsolatos információk azonban egyelőre bizalmasak" - tette hozzá Carmen Dan.Alina Petrescu kormányszóvivő a téma kapcsán megjegyezte, az Olaszországban tartózkodó kormánydelegáció javaslatot tett arra, hogy létesítsenek egy segélyközpontot az áldozatok számára.

A The Observer brit hetilap arról számolt be vasárnap, hogy 7 500, többségében román nő rabszolgasorsban él és dolgozik a szicíliai Ragusa ültetvényein. A riport szerint sok nőt bántalmaztak, fenyegettek, és szexuális erőszak áldozatai voltak. Sorin Grindeanu kormányfő a héten megbízott egy tárcaközi küldöttséget, hogy a helyszínen tájékozódjon a helyzetről.

Kapcsolódók

Kimaradt?