Fej fej mellett Mark Rutte és Geert Wilders támogatottsága

Friss felmérések szerint azonos támogatottságot tudhat magáénak a bevándorlásellenes holland Szabadságpártot (PVV) vezető Geert Wilders és a kormányzó jobboldali liberális Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) vezetője, Mark Rutte - jelentette a helyi sajtó kedden.

A holland közvélemény-kutató cégek felméréseit átlagoló adatok szerint mindkét politikai tömörülés 24-24 képviselői helyet szerezne meg a szerdán tartandó parlamenti választásokon. Ezzel úgy a Szabadságpárt, mint a Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért messze elmarad a kormányalakításhoz szükséges parlamenti többség megszerzésétől a 150 fős holland alsóházban, azaz bármelyik párt nyeri is a választásokat, mindenképpen koalíciós partnert kell találnia a kormányalakításhoz.

A nemrégiben közzétett állás szerint a kereszténydemokraták (CDA) 18, a baloldali liberális D66 és a környezetvédő GroenLinks 17-17, a szocialisták, illetve a szociáldemokrata irányultságú Munkapárt (PvdA) pedig egyaránt 13 helyhez jutna, mellettük további közel tucatnyi párt verseng legalább egy képviselői székért az alsóházban.

A közvélemény-kutató cégek véleménye szerint egy nappal a választások előtt a biztos pártválasztók aránya a választásra jogosultak mintegy 40 százalékát teszik ki és legalább 10 százalék a bizonytalankodók aránya.

Hétfő este a televíziós vitán vett részt a bevándorlásellenes Szabadságpártot (PVV) vezető Geert Wilders és a kormányzó Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért vezetője, Mark Rutte jobboldali liberális miniszterelnök. A két politikusnak ez volt az első tévévitája a mostani kampány során.

 A közvélemény-kutató cégek mintegy 9 ezer néző megkérdezésén alapuló felmérése szerintt Rutte minden területen eredményesebbnek tűnt, érvelése sokkal meggyőzőbb volt Geert Wildersénél. Rutte világossá tette, hogy a választás eredményétől függetlenül, semmilyen körülmények között sem fog együttműködni Wilders-szel. A Szabadságpárt vezetője iszlámellenes szólamai mellett azt hangoztatta, hogy már senki sem hisz a jelenlegi miniszterelnöknek. A vitán szóba került a Hollandia és Törökország közötti diplomáciai csatározás is, amelynek kapcsán Wilders azon véleményének adott hangot, hogy a kormánynak "ki kellene dobnia az országból a török nagykövetet és az embereit". Ezen kijelentést arra használta fel Rutte, hogy rámutasson riválisa alkalmatlanságára.

Kedden újabb televíziós vitát rendeznek a nagyobb pártok vezetőinek részvételével.

A március 15-én esedékes holland parlamenti választásokon mintegy 13 millióan adhatják le a voksukat.

Kimaradt?