Papíron alkalmazta parlamenti irodájában gyerekeit Francois Fillon

Francois Fillon francia konzervatív elnökjelölt gyerekei a fizetésük egy jelentős részét átutalták a szüleiknek, amikor papíron apjuk parlamenti asszisztenseként dolgoztak 2005 és 2007 között - írta kedden a Le Parisien című napilap.

Francois Fillont szerdára idézték be a vizsgálóbírók vádemelésre a családtagjai feltételezett fiktív parlamenti foglalkoztatása ügyében indított vizsgálatban. 

A lapértesülés szerint az elnökjelölt lánya 2005 októbere és 2006 decembere között dolgozott papíron az akkor még szenátor apja mellett asszisztensként. Marie Fillon ezen időszakban 46 ezer eurót keresett, amiből közel 33 ezer eurót átutalt a szülei közös bankszámlájára. Ezt Fillon ügyvédje, Kiril Bougartchev megerősítette a lapnak, azt állítva, hogy a 2006 közepén házasodott lány az esküvője költségeit fizette vissza a szüleinek, amit ők megelőlegeztek neki. Marie Fillont február 9-én hallgatta ki a korrupcióellenes hivatal az ügyben indult eljárásban, s a lány az ügyvéd szerint magától mondta el mindezt. A Fillon házaspár be is mutatta az ügyészségen mind a 14, esküvőhöz kapcsolódó számlát, amelyek összértéke 44 ezer euró. 

A Le Parisien úgy tudja, hogy Charles Fillon - aki a nővére utóda lett apjuk asszisztenseként 2007 januárja és júniusa között havi bruttó 4846 eurós fizetésért - a nettó keresete harminc százalékát utalta át a szülőknek. Az ügyvéd szerint a fiú a lakbérét és a zsebpénzét térítette vissza.

A pénzügyi visszaéléseket vizsgáló ügyészség a Le Canard enchainé című szatirikus lap egyik korábbi cikke alapján sikkasztás, hivatali bizalommal való visszaélés, csalás, befolyással való üzérkedés és vagyonbevallás elmulasztása miatt indított eljárást az elnökjelölt feleségének és gyerekeinek tisztázatlan parlamenti foglalkoztatása miatt. A gyanú szerint a családtagok csaknem egymillió eurót vettek fel a parlamentben, de feltételezhetően nem végeztek munkát. 

A nemzetgyűlés etikai felelőse közben vizsgálatot indított egy hétvégi lapértesülés nyomán, amely szerint Francois Fillon egy ismeretlen mecénásától luxusöltönyöket kapott ajándékba. „A sajtóból tudtam meg, hogy Francois Fillon több mint 13 ezer euró értékben kapott ajándékba februárban ruhaneműt egy meg nem nevezett adományozótól" - mondta Ferdinand Mélin-Soucraman a francia sajtónak. Az etikai felelős először is tájékozódni szeretne az ügyben.

A Le Journal du Dimanche (JDD) című hetilap vasárnap azt írta, hogy egy ismeretlen mecénás február 20-án 13 ezer euró értékben vásárolt Fillonnak két luxusöltönyt. A lap szerint a mecénás csekkel fizette ki a két öltönyt, de korábban ugyanennél a luxusmárkánál, az Arnysnál, 35 ezer euró készpénzt hagyott Fillon ajándékaiért. Az elmúlt öt évben 48 ezer euróért vásárolt az ismeretlen barát személyre szabott ajándékokat a márkánál a konzervatív politikusnak. „A kérdés a következő: az ajándékokat személy szerint kapta-e (Fillon), ami nem tartozik a kompetenciámba, vagy pedig a képviselői mandátumával kapcsolatban?" - mondta az etikai felelős. A nemzetgyűlési képviselőknek minden 150 euró érték feletti adományt és ajándékot be kell jelenteniük az alsóház etikai felelősének, az öltönyökkel kapcsolatban Fillon ezt nem tette meg.

A januárban még favoritnak számító Fillon a harmadik helyre csúszott vissza a felmérésekben, s a jelenlegi állás szerint nincs esélye bejutni az elnökválasztás második fordulóba, ahol várhatóan Emmanuel Macron, a szocialista kormányzat korábbi, később saját pártot alapító, centrista gazdasági minisztere és Marine Le Pen, a Nemzeti Front elnöke mérkőzik majd meg egymással, s várhatóan Macron kerül majd ki győztesként a megmérettetésből.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?