„Kiváló hangulatú" eszmecserét folytatott Netanjahu és Lapid

A két legnagyobb izraeli párt élén álló Benjámin Netanjahu és Jair Lapid hosszan tárgyalt csütörtök este Jeruzsálemben a jövendő együttműködésről -  jelentette a közszolgálati rádió. Benjámin Netanjahu hivatalban lévő kormányfő, a keddi választáson legtöbb szavazatot kapott jobboldali Likud-Jiszráél Béténu választási koalíció vezetője és Jair Lapid, a második legnagyobb Jes Atíd (Van jövő) nevű centrista párt elnöke két és fél órán át "kiváló hangulatban" cserélt eszmét a miniszterelnöki rezidencián az Izrael elött álló kihívásokról, a jövendő kormány feladatairól - tájékoztatott a két párt közös közleménye.lapid-netanjahu

A közszolgálati rádió szerint hamarosan ismét találkoznak egymással.

Ez volt Netanjahu első személyes találkozója várható koalíciós partnerével, miután a választások éjszakáján is először Lapidnak telefonált.

Izraeli médiaértesülések szerint megvitatták, hogy a Jes Atíd belépne-e egy olyan koalícióba, amelyben részt vesz a keletiek vallásos Sász pártja. Lapid pártjának egyik legfőbb követelése az ultraortodox vallásosok katonai szolgálata, amit a Sász ellenez.

Netanjahu csütörtökön telefonon beszélt Naftali Bennettel, a 12 mandátumot nyerő Habájt Hajehudi (Zsidó Otthon) nevű, telepeseket támogató vallásos párt vezetőjével, és telefonon gratulált a két ultraortodox párt vezetőjének.

Csütörtökön Netanjahu találkozóra hívta a balliberális Merec párt parlamenti frakcióját. A pártot vezető Zahava Galon elfogadta a meghívást, de elutasította pártja részvételét egy általa vezetett kormányban.

A következő napokban Simon Peresz államelnök tárgyalni fog a parlamentbe jutott pártok képviselőivel, majd ajánlásuk alapján kormányalakítással bízza meg azt a politikust, aki a pártok szerint a legalkalmasabb a szilárd koalíció megteremtésére. A felkérést várhatóan a legnagyobb pártot vezető Benjámin Netanjahu kapja.

Az országos választási bizottság hivatalosan is közzétette a választások végeredményét, amely csak "hajszállal" tért el a  rádióban már kora délután bejelentettől.

A dupla borítékkal leadott szavazatok felnyitásával és megszámlálásával csütörtökön módosult két párt mandátumainak száma: a Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) eggyel többet, 12 mandátumot kapott, az egyik arab párt pedig öt helyett csak négy képviselőt küldhet a jeruzsálemi kneszetbe.

Kimaradt?